Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - A Szabadság fényei a Kossuth téren

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - A Szabadság fényei című programmal és a Forradalom lángjának meggyújtásával emlékeztek színművészek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra az 50. évfordulón, hétfőn este a Parlament előtti Kossuth téren.

     A központi megemlékezés ideje alatt Budapest több pontján összecsaptak a Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását követelő tüntetők a rendőrökkel.
     A műsort a Kossuth tér lezárása miatt, biztonsági okokból, a Magyar Televízió és a Duna Televízió csatornáján követhették az érdeklődők.     
     Az előadás első részében színművészek érkeztek teherautóval a Parlament Kossuth tér felőli bejáratához.
     Az ötven évvel ezelőtti eseményeket Jordán Tamás, Kulka János, Hollósi Frigyes, Molnár Piroska, Kamarás Iván, Schell Judit, Fullajtár Andrea, Peller Andrea, Simon Kornél, valamint felvételről Darvas Iván idézte fel, miközben a főbejárat boltívei piros-fehér-zöld fénybe borultak, a homlokzatra vetítve a forradalom eseményei elevenedtek meg.      Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Illyés Gyula költeményeiből, valamint az 1956. október 23. és november 4. között született versekből készült montázst Benkő László zeneszerző művei kísérték.     
     Schell Judit és Kulka János felolvasta a Parlamentben 35 külföldi állam képviselői által délelőtt elfogadott Budapest ,56 Szabadság Nyilatkozatot, amellyel a politikusok 1956 szabadsághőseinek üzenetét kívánták megújítani.
     A megemlékezés keretében egy fehér gömb emelkedett a Kossuth tér fölé, rajta egy táncművésszel, aki a levegőben koreográfiát mutatott be.
     Miközben a színészek meggyújtották a Forradalom lángját, egy lyukas nemzeti zászló emelkedett a magasba. A láng fellobbantásához kapcsolódva Himnusz és tűzijáték zárta az ünnepséget.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának