Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Jókai Anna: méltósággal emlékezzünk

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Méltósággal emlékezzünk 1956-ra - hangsúlyozta Jókai Anna író hétfőn este Budapesten a Széna téren.

     "Méltósággal próbáljunk viselkedni és emlékezni (...), a méltóság azonban megköveteli, hogy igazat mondjunk" - mondta az író a forradalom 50. évfordulója alkalmából a kopjafás emlékhelynél rendezett gyűlésen, amelyet az I. és II. kerületi önkormányzat közösen rendezett.
     Hangsúlyozta: az ember csak igazságra vágyik, nem gyűlöletből táplálkozik, ezt kell megértetni mindenkivel és azt kell elérni, hogy ez bekerüljön az elkövetkezendő hétköznapjaink sorába.
     A helyszínre fáklyás menetben érkeztek egy másik megemlékezésről, a Várból az ünneplők mintegy ötvenen. A helyszínen 200-300 ember volt jelen.
     Az ünnepség közben a Kossuth téri tűzijáték hangjai hallatszottak, aminek kapcsán az írónő feltette a kérdést: "jól van-e az, hogy mi most arra gondolunk, hogy ezek esetleg a lövések lehetnek? Mi lett csodálatos forradalmunkból?".
     A hét kopjafa mellett rendezett ünnepségen Fónay Jenő, az '56-os forradalom egyik Széna téri parancsnokhelyettese idézte fel az akkor történteket és rövid köszöntőt mondott Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere.
     A rendezvény közben a hallgatóság értesült a Belvárosban történt atrocitásokról, az ünneplők azonban nyugodtak voltak, rendben ért véget a megemlékezés.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának