Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - közösen ünnepeltek a pártok képviselői Szombathelyen

     Szombathely, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Közösen ünnepeltek a pártok és az 56-os szervezetek képviselői Szombathelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára rendezett városi ünnepségen.

     A Március 15. téren katonai tiszteletadás mellett vonták fel az országzászlót, majd Ipkovich György polgármester mondott ünnepi beszédet. A szocialista politikust néhányan bekiabálásokkal, füttyel és pfújolással próbálták megzavarni.
     "1956 a nemzeti függetlenségért folytatott harc jelképe (...) a nemzeti összefogás szimbóluma" - mondta a polgármester.
     Hozzátette: kétfajta 1956-ot ismerhettek meg annak a generációnak a tagjai amelyhez ő is tartozik. A "leírt történelmet" a történelemkönyvek lapjairól és az "átélt történelmet" az átélők elbeszéléseiből.
     A megemlékezés folytatásaként a résztvevők az 56-osok terére vonultak, ahol Kövér István, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke mondott emlékező beszédet, felsorolva a hősi halált szenvedett 12 szombathelyi nemzetőr nevét és foglalkozását.
     "1956 forradalma, bárminek is nevezték később, megváltoztatta a világ folyását, azután már semmi sem ment úgy sem Magyarországon sem pedig máshol, mint azelőtt" - monda Kövér István.
     Hozzáfűzte: a világon mindenütt tisztelettel adóztak a magyar forradalmároknak akik szembe mertek szállni az elnyomással, amely mögött az akkori világ egyik legerősebb hadserege állt.
     A szombathelyi városi megemlékezés az esti órákban a városházán ünnepi közgyűléssel ért véget.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának