Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Az 1956-os forradalomra emlékeztek Pécsett

     Pécs, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Koszorúzással, kitüntetések átadásával és ünnepi színházi előadással emlékeztek meg az 1956-os forradalom eseményeiről Pécsett hétfőn.

     A városi és a Baranya Megyei Önkormányzat közös ünnepségén Bércesi Ferenc, a megyei közigazgatási hivatal vezetője az 50 évvel ezelőtti szabadságharc jelentőségét értékelve azt mondta: 1956 hozzájárult az államszocializmus 1990-ben bekövetkezett bukásához, a független, demokratikus Magyarország létrejöttéhez.
     A forradalom volt az a reménysugár, amely úgy tűnt, kivezeti az országot a kommunista ideológiai zsákutcából, s bár elbukott, megmutatta a világnak, a kommunizmus megdönthető - hangsúlyozta.
     Szavai szerint ezért köszönettel tartozunk a szabadság hőseinek, azoknak, akik szembeszálltak a sötét, diktatórikus rendszerrel, és életüket áldozták, vagy vállalták a börtönt, a megaláztatásokat.
     Az ünnepségen Hargitai János, a Baranya Megyei Önkormányzat fideszes elnöke és Tasnádi Péter, Pécs szocialista polgármestere "Szabadság Hőse" emlékérmeket adott át az ötven évvel ezelőtti forradalomban jeleskedő baranyai személyeknek, majd a színházban bemutatták Nagy László-Wéber Kristóf Menyegző című darabját.
     Az évfordulón délelőtt a város, a megye és 56-os szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a 48-as téri 56-os emlékműnél, valamint a Munkástanácsok emléktáblájánál. A Várostörténeti Múzeumban pedig forradalmi jelképekből nyílt kiállítás.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának