Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Felavatták az 1956-os forradalom központi emlékművét

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Felavatták az 1956-os forradalom és szabadságharc központi emlékművét hétfőn este Budapesten a Felvonulási téren, amelyet ezentúl Ötvenhatosok terének hívnak.

     Az emlékmű avatása előtt, 19 óra 56 perckor ötvenhatszor kondították meg a mellette felállított harangot, és egyetemisták olvasták fel a 228 kivégzett nevét. Az 1956. október 23-án ledöntött Sztálin szobor helyén álló műalkotást a Himnusz hangjaira leplezték le.
     Az emlékmű leleplezése után Kosáry Domokos, az 56-os Emlékbizottság elnöke azt mondta: nem könnyű időket éltünk, nem könnyű időket élünk, de bírjuk ki a nehézségeket.
     Mint mondta, a börtönben hajnalonként, amikor hallották a halálraítéltek köszöntését, mind megesküdtek, hogy 56-hoz mindvégig, halálukig hűek lesznek.
     A történész az emlékművet a modern művészet szép alkotásának nevezte. Hangsúlyozta, hogy annak megalkotását a fiatal művészekre kellett bízni, ők ugyanis elfogulatlanok, mivel még meg sem születtek 1956-ban.
     Az emlékbizottság elnökének beszéde után Weinek Leonárd, a XIV. kerület polgármestere átadta a tér átnevezését jelképező névtáblát Kosáry Domokosnak.
     Bocskai T. József, a Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke elmondta: a forradalom ötvenéves évfordulóján nem ezt várta, és nem tudja, mit szólnának azok a bajtársai, akik a temetőben nyugszanak, vagy azok, akik a Kossuth téren elvéreztek.
     Hozzátette: reméli, hogy felébred egyszer a magyar nép és rádöbben arra, hogy előre haladni csak úgy tud, ha összetart, összefog és egy új hazáért, szebb jövőért dolgozik.
     Az eseményen biztonsági okokból nem vett részt Sólyom László köztársasági elnök. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök viszont jelen volt az ünnepségen. Az ünnepség alatt a tömegből többször füttyültek, a kormányfő lemondását követelték. Azt kiabálták: "Gyurcsány takarodj!", illetve "Elkúrtad!".
     Mielőtt a miniszterelnök virágot helyezett volna el az emlékműnél, letérdelt és fejet hajtott. Virágot helyezett el többek között Dobrev Klára, a kormányfő felesége, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, az MSZP elnökhelyettese, Demszky Gábor főpolgármester és felesége, valamint Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője.
     A kormány 2004 augusztusában döntött az emlékmű létrehozásáról. A megvalósításra a Miniszterelnöki Hivatal tavaly februárban hirdetett közbeszerzési tervpályázatot. A győztes, az i-y alkotócsoport Kft. az évforduló évére utalva 2006, egyre sűrűsödő vasoszlopból álló, 56 fokos ékszerű, háromszög alakú tömböt tervezett. Az oszlopok rusztikusan rozsdás, illetve rozsdamentes vasból készültek.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának