Hírek (2006)
Október 23., hétfő


Október 23. - Lendvai Ildikó szerint szégyen, ami történt

     Budapest, 2006. október 23., hétfő (MTI) - Szégyennek nevezte az 1956-os emlékmű avatási ünnepségét megzavaró jelenséget Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője; három-négyszázan folyamatosan bekiabálásokkal, motorberegéssel fejezték ki nemtetszésüket a Felvonulási téri állami ceremónián.

     "Szégyen, ami történt" - mondta az MTI-nek az avató ünnepségen megjelent szocialista politikus, aki hozzátette: a mellette helyet foglaló - az avatásra Kanadából hazaérkezett - egykori '56-os hős, Kopácsy Sándor felesége az eset hatására nem mondott emlékező beszédet.
     A 85 éves Kopácsy Sándorné, aki láthatóan megrendült, az MTI-nek azt mondta: bár beszéddel nem készült, a tüntetők "meggyalázták" az egykori hősök emlékét.
     "Ezek nem szabadságharcosok", semmi közük 1956-hoz - mondta Bocskai T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke.
     Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester nem kívánta a helyszínen kommentálni a történteket.
     Az emlékmű avatása alatt mintegy három-négyszáz ember folyamatosan gyalázkodott a környéken, füttyel, bekiabálásokkal, sípolással, valamint motorberregtetéssel fejezték ki nemtetszésüket.
     A helyszínt az őrezred munkatársai nagy erőkkel biztosították, sok testőr állta körül a díszvendégek széksorát, az eseményeket négy maszkos, távcsöves ember figyelte a szemben lévő ház tetejéről.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának