Hírek (2006)
Október 24., kedd


Az összecsapásokat emelték ki az olasz lapok a budapesti 56-os megemlékezésekről közölt tudósításaikban

     Budapest, 2006. október 24., kedd (MTI) - Az összecsapásokat, a békétlenséget emelték ki a keddi olasz lapok a budapesti 56-os megemlékezésekről közölt tudósításaikban.

     A tekintélyes polgári Corriere della Sera, a baloldali L,Unitá és a liberális la Repubblica egyaránt kihangsúlyozta, hogy a zavargások részvevői szélsőjobboldali tüntetők voltak. A Corriere megemlítette, hogy ez utóbbiak a Fidesz ellenrendezvényének a tömegéhez csapódtak, felidézve a szeptember 17 óta tartó, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondását követelő megmozdulásokat. A lap beszámol arról is, hogy vasárnap és hétfőn az olasz Azione Giovani, a szélsőjobboldali Nemzeti Szövetség (Alleanza Nazionale) ifjúsági tagozatának aktivistái tüntettek Magyarország római nagykövetsége előtt a magyar tüntetők melletti szolidaritásul. A La Repubblica idézte Gyurcsány Ferenc tv-nyilatkozatát, amely szerint a rendőrség határozottan és törvényesen lépett fel a tüntetőkkel szemben, és az "erőszakos kisebbség" támadásáról van szó.
     "Nincs ünnep Budapesten" - ezt a címet adta tudósításának a torinói La Stampa, amely tüntetőket is megszólaltatott. Az egyikük elmondta, hogy céljuk "elfoglalni a város jelképes pontjait, hogy megértessék a világgal: semmi nem változott 50 év óta". Egy 75 éves férfi, aki annak idején részt vett "a kommunisták elleni forradalomban", úgy vélekedett, hogy "most úgy kellene cselekednie a népnek, mint akkor, mert ugyanazok maradtak hatalmon." A La Stampa szerint "a kirobbant válság egyaránt elérte a fiatalokat és a populista jobboldal képviselőit, akik ideológiai szempontból ellenségesek a kommunizmussal szemben, a nacionalistákat, akik árulással vádolják a miniszterelnököt, mert megtagadta a kettős állampolgárságot a határon túli magyaroktól, és a politikailag legveszélyesebb középosztályt, akiket feldühített a Gyurcsány-oligarchia neoliberalista politikája, amely elszegényítette az országot." "Talán túl sok sérülés egy olyan országnak, amely még nem dolgozta fel 56 ellentmondásait és továbbra is viseli e trauma nyomait" - írta a torinói lap.
     "Vas és tűz fél évszázaddal később" címmel a L,Unitá paradoxonnak nevezi, hogy "szélsőjobboldali tüntetők az 50 évvel ezelőtt szovjet tankok által elnyomott magyar kommunisták emlékére támadtak a magyar rendőrökre".
     Ugyancsak több tüntetőt szólaltatott meg a Berlusconi-család tulajdonában lévő Il Giornale, amely a hétfői tüntetéseket az 1956-os mozihíradók "remake"-jének, a részvevőket pedig "városi gerilláknak" nevezte. Nyilatkozott a lapnak Julius Ferenczy, a Szabad Európa Rádió egykori műsorvezetője, aki 35 év után tért haza Amerikából és kijelentette: "A kommunisták soha nem változnak". A lap egyúttal támadta Massimo D,Alema olasz külügyminisztert, aki hivatalos ünnepségek vendége volt, hogy "nem talált időt sem Nagy Imre sírjának, sem a Terror Házának felkeresésére".Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának