Hírek (2006)
Október 24., kedd


Kultúra - Kantáta a szabadságról (FOTO!)

     Budapest, 2006. október 24., kedd (MTI) - Ez a zenemű nem kifejezetten 56-ról szól, hanem az ötvenedik évforduló apropóján a szabadságról - hangsúlyozta Tolcsvay László, az Egy mondat a szabadságról című kantáta zeneszerzője. Bródy János versére készült művének ősbemutatója október 30-án lesz a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében.

     Tolcsvay László a hatvanas évek végén a Tolcsvay-trióval tűnt fel, majd a Fonográf együttes meghatározó tagja volt. Most - nem először - komolyabb lélegzetű munkába fogott.
     - Évek óta szeretnék valamit írni a szabadságról. A forradalom ötvenedik évfordulója kapcsán úgy éreztem, hogy ha most nem írom meg, akkor talán soha - jelentette ki a zeneszerző néhány nappal a bemutató előtt az MTI munkatársának.
     Felidézte: egy évvel ezelőtt beszélt elképzeléséről Bródy Jánosnak, akivel Nagyváradra utaztak koncertezni. - Tini, megérezte, mit szeretnék, rögtön láttam rajta, hiszen, évtizedek óta dolgozunk együtt - meséli.
     - Bennem egy kórusmű hangzásvilága formálódott, ehhez egy versre volt szükségem, ami meghatározza a zenei formát - mondta Tolcsvay
     Bródy vázlata indította be a közös munkát. Bródy verse 21. századi parafrázis Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című, ötven évvel ezelőtt született versére. - Azt kértem Tinitől, legyen szabad, és írja, ahogy ömlik belőle, az fogja belőlem is kihozni azt, ami méltó - tette hozzá.
     - Évek óta igyekeztem megfogalmazni, hogy a mi generációnk miképp vélekedik a szabadságról - fogalmaz, hozzátéve: Tudtam, hogy Bródy - az első magyar rockforradalmár költő -, aki a minket belülről fűtő igazságkereső, töprengő, valódi és egyben kétkedő szabadságvágyat meg fogja fogalmazni.
     - A mű nemcsak a forradalomról, hanem az emberek lelkében zajló forrongásról, a szabadságvágyról szól, ami talán elérhetetlen, de állandóan törekedni kell, hogy ne legyen olyan béklyó rajtunk, amely egész életünket megszabja - fejtegette.
     Bródy versére visszakanyarodva, annak legfontosabb gondolatát szerinte a következő sorok fogalmazzák meg: "Nincs kötelezően előírt szabály, csak az, hogy Ismerd a szabadság határát, és mindenkor tiszteld mások szabadságát!". Legalább ennyire lényeges az a gondolat is, amely így szól: "...mert hol szabadság van, ott nincs hiába a dal sem, a zengő, összhangot teremtő".
     A mű a nyár közepére készült el. Egy rendezvényen, az Olasz Intézet 56-os zártkörű konferenciáján egyszer már eljátszották az Egy mondat...-ot. A konferenciát azoknak az országoknak a tiszteletére rendeztek, amelyek magyar menekülteket fogadtak be.
     - Nagyon nagy sikere volt az előadásnak, nagyon boldog voltam - jelentette ki Tolcsvay. Olyan emberek is hallották, akik 56-ban harcoltak.
     A kantátát a Művészetek Palotájában a Honvéd Férfikar, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus zenekar adja elő Sáfár Mónika (szoprán) közreműködésével, Hollerung Gábor vezényel.      Tolcsvay László megjegyezte: nagyon szereti a Honvéd kórust, sokat dolgoztak együtt. A koncert második részében a napra pontosan húsz évvel ezelőtt született Magyar Misét adják elő, amelynek szövegét Tolcsvay Béla írta. A mintegy 200 közreműködő között lesz Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Demeter Erika, Domahidi László, Tolcsvay László rockzenekara, az Amadinda ütősegyüttes, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság
     A Magyar Mise kapcsolódik az ünnephez, hiszen úgy kezdődik: "Egyedül vagyok, állj mellém", s úgy végződik, hogy "Keressétek egymásban a békét". A Mise születésekor azokhoz az emberekhez is próbált szólni, akik nem hisznek semmiben.
     Az október végi bemutató után Tolcsvay László egy Madách Színház-beli musical-estre készül. Ebben a színházban 1988 óta négy bemutatója volt már, az Isten pénze tizenegy éve megy, több mint 300 előadást ért meg. Jövő tavasszal lesz a Művészetek Palotájában a Beszterce ostroma bemutatója, jövő nyáron pedig a Margitszigeten ismét műsorra tűzik a Mária evangéliumát.
     (MTI-Panoráma - Kovács Miklós)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának