Hírek (2006)
Október 24., kedd


Október 23. - évfordulós ünnepséget tartottak az Országos Mentőszolgálatnál

     Budapest, 2006. október 24., kedd (MTI) - Az 50 évvel ezelőtt történtek és személyes élmények felidézésével emlékeztek meg az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) az 1956-os forradalom és szabadságharcra kedden Budapesten.

     Debrődi Gábor, a Kresz Géza Mentőmúzeum muzeulógusa ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a magyar mentéstörténet egyik legnagyobb kihívása volt a forradalom alatt a sebesültek ellátása, hiszen kevés és lehasznált kocsikkal, még ki nem alakult szervezeti felépítéssel kellett a mentőknek munkájukat ellátni.
     A budapesti és vidéki harcok alatt nem egy esetben golyózáporban dolgoztak az orvosok, gépkocsivezetők, ápolók, akik lojálisan, pártatlanul mindenkit elláttak, aki segítségre szorult, köztük 87 szovjet katonát - emlékeztetett Debrődi Gábor.
     A múzeumi szakember elmondta: a korabeli esetnaplók hiányosak, de a fennmaradt dokumentumok szerint több mint 1.300 embert láttak el a forradalom napjai alatt, a nem regisztrált esetek pedig körülbelül 10-15 százalékkal gyarapítják az ellátottak számát.
     A megemlékezés végén 131 mentődolgozó részesült főigazgatói dicséretben és pénzjutalomban. Az elismerést Gorove László, az OMSZ megbízott főigazgatója nyújtotta át az augusztus 20-ai vihar és a szeptember 18-ai tévészékházi ostrom és utcai zavargások során a mentésben nyújtott helytállásukért a mentősöknek.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának