Hírek (2006)
Október 24., kedd


1956 - Kass János kiállítása (FOTÓ!)

     Szeged, 2006. október 24., kedd (MTI) - Néhány szó a múltról címmel nagy hatású installációkkal emlékszik az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlások áldozataira Kass János grafikusművész.

     A szegedi Kass Galériába belépő látogatót több száz tökéletesen egyforma, hófehér stilizált emberfej fogadja. Az arcokon a mosoly leghalványabb jele sem látszik. Fejek sorakoznak a terem sarkában, a kiállítótér közepén - némelyikük összetörve -, s egyforma arcok lógnak a falakon és a teret tagoló oszlopokon is.
     A tárolókban is fehér porcelán koponyák állnak. Van köztük olyan, amelyiken Örkény István, máson Juhász Ferenc szavai olvashatók. Némelyik fej vérfoltos, másiknak a szájából csupán szivárog a vér. Az egyik üvegtárolóban egymásra rakott macskakövek tornyosulnak.
     Csupán két arc rí ki a tömegből az egyik arany-, a másik ezüstszínű.
     A galéria másik termében műanyag fejek váltják a porcelán koponyákat. Itt a teret egymásra rakott kövek választják ketté. Van olyan koponya, melyet szögesdrót glória díszít, másikból szegek állnak ki. Látni szájában kést tartó figurát, van gézzel bepólyált fej, s van, melyen golyó ütötte lyukak feketéllenek.
     Az október 23-án nyílt tárlat látogatói elolvashatják Kass János - aki a forradalom napjait a fővárosban töltötte - 1956-ról szóló visszaemlékezését is.
     A Kossuth-díjas, kétszeres Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló Művész tárlata november 5-ig látható.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának