Hírek (2006)
Október 24., kedd


Október 23. - MSZP: Kósa Lajos beszéde méltatlan volt

     Debrecen, 2006. október 24., kedd (MTI) - Az MSZP debreceni városi szervezete szerint Kósa Lajos fideszes polgármesternek az október 23-án Debrecen főterén elhangzott beszéde méltatlan volt a nemzeti ünnephez - olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet a szervezet kedden juttatott el az MTI-hez.

     Ebben kifogásolják, hogy Kósa "elválasztó és megosztó" beszédet mondott a főtéren azt követően, hogy korábban a Debreceni Egyetemen együtt ünnepeltek a helyi közélet szereplői, s az ott elhangzott megemlékezések és üdvözlések közösek és összekötők voltak, méltóak az ünnep és a hely szelleméhez.
     A dokumentum szerint: "durva minősítésekkel és megengedhetetlen, például a nácizmust emlegető hasonlatokkal igyekezett a baloldalt, a magyar szocialistákat és szabaddemokratákat lejáratni. A polgármester főtéri beszédének számos ilyen elemét és hangnemét elfogadhatatlannak tartjuk és elítéljük".
     Az ügy előzménye, hogy Kósa Lajos hétfőn a debreceni Kossuth-szobornál tartott beszédében erősen ostorozta az MSZP-t. Furcsa helyzetnek nevezte, hogy "most azok is emlékeznek, akik akkor a barikád másik oldalán voltak".
     "Itt vannak közöttünk, nehéz ezzel megbékélni" - tette hozzá Kósa Lajos, aki szerint a magyar demokrácia egyik legnagyobb pártja nem volt még képes szembenézni a múltjával.
     Ezt követően Kósa Lajos feltette a kérdést: el tudják-e képzelni, hogy Auschwitzban a reform náci párt koszorúz, akinek a vezetője olyan kocsiból száll ki, amit az áldozatoktól vettek el.
     Az MSZP közleménye szerint a Fidesz-politikusok ilyen hangvételű beszédei nagyban hozzájárulnak azokhoz a rendzavarásokhoz, rongálásokhoz, amelyek a nemzet ünnepét tönkretéve a főváros utcáin bekövetkeztek, s amelyek Debrecenben ismét fenyegetően felerősödtek.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának