Hírek (2006)
Október 24., kedd


Emléktábla-avatások a forradalom 50. évfordulója alkalmából Sopronban

     Sopron,2006.október 24.,kedd (MTI) - Két emléktáblát avattak az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából kedden Sopronban. Az egyikkel az Ideiglenes Nemzeti Tanács fél évszázaddal ezelőtti alakuló ülésének helyszínét, a másikkal az egykori bányamérnök hallgatók kollégiumának épületét jelölték meg.

      Az Ideiglenes Nemzeti Tanács 1956. október 27-én alakult meg Sopronban az egyetemisták szervezésében - emlékeztetett avató beszédében Domonkos Ottó muzeológus. Ennek az eseménynek állított emléket Kutas László szobrászművész bronz alkotásával a soproni önkormányzat.
     A grémium tevékenységéről és az 50 évvel ezelőtti soproni eseményekről átfogó képet ad a Soproni Szemle harmadik száma és Ifjú Sarkady Sándornak az évfordulóra megjelent tanulmánykötete - mondta az MTI-nek Domonkos Ottó.
     A bányamérnöki kar hallgatóinak egykori kollégium-épületén a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának Tanácsa helyezte el az emléktáblát, mivel Sopronból Miskolcra helyezték át a kart - mondta Bőhm József dékán az MTI érdeklődésére.
     1956 őszén azonban a felsőbb évfolyamok még Sopronban tanultak, s az Erzsébet utcai kollégiumban laktak. A forradalom után Sopronból "menekültek az önkény és a megtorlás elől. Szétszóródva a nagyvilágban megőrizték magyarságukat, szakmaszeretetüket. Dicsőséget szereztek a hazának és az alma maternek" - olvasható az emléktáblán.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának