Hírek (2006)
Október 24., kedd


JAVÍTÁS - Október 23. - Könyv India és a magyar forradalom kapcsolatáról

     Budapest, 2006. október 24., kedd (MTI) - Felhívjuk előfizetőink figyelmét, hogy a 13:43 órakor kiadott, Október 23. - Könyv India és a magyar forradalom kapcsolatáról című anyagunk hatodik bekezdése helyesen:     Ambika Soni indiai kulturális miniszter a könyvbemutatón az Összindiai Kongresszus Bizottság 1956. novemberi határozatát idézte fel, amely reményét fejezte ki: a s z o v j e t csapatokat visszavonják Magyarországról és a magyar nép saját jövőjéről békés úton dönt.

JAVÍTOTT VÁLTOZAT - Október 23. - Könyv India és a magyar forradalom kapcsolatáról
     Budapest, 2006. október 24., kedd (MTI) - India volt az egyetlen ország, amely ötven évvel ezelőtt nyíltan kiállt az 1956-os magyar forradalom mellett, és közvetíteni próbált a külvilág felé. Ezt Göncz Árpád volt köztársasági elnök mondta kedden Budapesten, az India és a magyar forradalom című kötet bemutatóján.
     Az Indiai Köztársaság Külügyminisztériumának archívumában fellelt dokumentumokból összeállított könyv bemutatóján Göncz Árpád mellett jelen volt Ambika Soni, India kulturális minisztere és Göncz Kinga külügyminiszter; levélben köszöntötte a kötet megjelenését a két ország államfője, Sólyom László és Abdul Kalam.
     "Nincs kétségem afelől, hogy a magyar népnek, mely szabadság és függetlenség iránti vágyát oly erőteljesen kimutatta, és amelyben egyik ország sem múlja felül, előbb vagy utóbb győzedelmeskednie kell" - idézett üzenetében Abdul Kalam abból a beszédből, amelyet Dzsavaharlal Nehru miniszterelnök 1956. november 19-én mondott az indiai parlament alsóházában. Kalam szerint 1956 a bizonyítéka annak, hogy a szabadság utáni vágyakozást nem lehet elfojtani.
     Sólyom László üzenetében - amelyet tanácsadója, Gulyás András olvasott fel - köszönetet mondott azért, hogy a Szovjetunióval különleges viszonyt ápoló India legalább a magyar forradalom leverése utáni megtorlás mérséklése, számos halálra ítélt életének megmentése érdekében közben tudott járni.
     Utóbbinak köszönhette életét Göncz Árpád is, aki 1991-ben államfőként tett indiai látogatása során először vehette kézbe a most publikált titkos indiai dokumentumokat.
     Ambika Soni indiai kulturális miniszter a könyvbemutatón az Összindiai Kongresszus Bizottság 1956. novemberi határozatát idézte fel, amely reményét fejezte ki: a szovjet csapatokat visszavonják Magyarországról és a magyar nép saját jövőjéről békés úton dönt.
     Göncz Kinga külügyminiszter azt mondta, sok nemzetközi képviselet nem értette, vagy nem akarta pontosan megérteni, mi történik Magyarországon 1956 októberében és novemberében. Hozzátette: rendkívül fontos volt, hogy India vezetői felléptek a magyar érdekek mellett.
     A kötetben közzétett, az indiai külügyminisztériumban évtizedeken át titkos dokumentumokként kezelt iratok között szerepelnek az 1956 szeptemberében Budapestre érkezett indiai ügyvivő, Mohammad Ataur Rahman jelentései az októberi forradalom eseményeiről, India moszkvai nagykövetének budapesti látogatásáról. Emellett, az eseményeket nemzetközi összefüggésbe helyezve, Nehru kormányfő és Krisna Menon, az indiai ENSZ-delegáció vezetőjének beszédei, nyilatkozatai is olvashatóak a könyvben.
     A kötet az Argumentum kiadó gondozásában jelent meg.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának