Hírek (2006)
Október 25., szerda


Az államfő csütörtökön Mosonmagyaróvárra, majd Németországba utazik az '56-os forradalom 50. évfordulója alkalmából - ELŐZETES

     Budapest, 2006. október 25., szerda (MTI) - Sólyom László köztársasági elnök az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából csütörtökön részt vesz a mosonmagyaróvári sortűz áldozatairól szóló megemlékezésen, majd a Német Szövetségi Köztársaságba utazik - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán az MTI-t.

     A köztársasági elnök csütörtökön délután öt órától részt vesz és beszédet mond Mosonmagyaróvár Gyászterén a mosonmagyaróvári sortűz áldozatairól szóló megemlékezésen és koszorúzáson.
      1956. október 26-án Mosonmagyaróváron tüntetés zajlott le: kivonultak az üzemek dolgozói, az akadémia hallgatói és a középiskolás diákok. A tömeg a határőr laktanyához ment, amelynek épületéről a vörös csillagot akarták leszedni. Egy eldördülő lövés után egy percig váltakozó intenzitással tüzeltek a laktanyából a katonák, és kézigránátok is robbantak a sebesülten fekvő és a menekülő emberek között. Ennek következtében anyakönyvi adatok szerint 55-en haltak meg és 83-an megsebesültek. Mosonmagyaróvár önkormányzata 1990-ben meghozott első határozatában október 26-át városi gyásznappá nyilvánította.
     Az államfőt pénteken Frankfurtban, a Goethe Egyetem ünnepségén díszdoktorrá avatják.
     Sólyom László szombaton a német alkotmányosság bölcsőjének, a demokrácia és parlamentarizmus fontos jelképének számító templomban, a Paulskirchében vesz részt az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából tartandó ünnepi megemlékezésen, ahol beszédet mond és kitüntetéseket ad át.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának