Hírek (2006)
Október 25., szerda


Könyvkiadás - Kráter-könyvek 1956 emlékére

     Budapest, 2006. október 25., szerda (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából megjelent négy kötetet mutatott be a Kráter Műhely Egyesület a Magyarok Háza Bartók-termében szerdán.

     A Kráter Műhely Egyesület, mint közhasznú szervezet egyik fő céljának tekinti a mai magyar irodalmi művek kiadását. Az 56-os forradalom évfordulója kapcsán négy kötetet jelentetett meg: két klasszikusnak nevezhető mű új kiadását és két teljesen új alkotást.
     Tóth Éva Emlékvers című költeménye 17 nyelvű kiadását jelentette meg másodszorra is a Kráter Kiadó. A József Attila-díjas költő személyes gyermekkori emlékeit, élményeit dolgozta bele az önéletrajzi ihletésű négyoldalas versbe. Az első kiadás a Frankfurti Nemzetközi Könyvfesztiválon a "Legszebb könyv" címet kapta, míg a "Szép könyvek 1999" versenyen a Nemzeti Kulturális Alapprogram különdíját nyerte el.
     A költőnő a könyvbemutatón elmondta: "Ez életem leghosszabb verse", majd hozzátette: "A cím nemcsak az emlékversre, mint reformkori irodalmi műfajra utal, hanem arra is, hogy a költemény emlékekből áll össze."
     Harmadik kiadásban jelent meg Gérecz Attila Így bocskorosan című alkotása. Az 1956-os harcokban elesett költő összes versét, műfordítását és előkerült leveleit tartalmazza a magyarázatokkal és javításokkal bővített kötet.
     Első kiadásban jelent meg Miklós Gyula Csaba Kisbakter az intézetben, és Frivaldszky János Ötvenhat műegyetemistái - Ének a lyukas zászlóról című könyve. Ez utóbbi mű a forradalom szemtanúinak elbeszélései alapján készült.
     Frivaldszky János olyan forrásokat, adatokat gyűjtött össze - a forradalmat közvetlenül megelőző időktől a kádári rendszer megtorló, bosszúálló időszakáig -, amelyek a műegyetemisták tetteivel, mozgásával, későbbi sorsával kapcsolatosak.
     Miklós Gyula Csaba a könyvbemutatón elmondta: "Nem hivatásszerűen, hanem kedvtelésből írok, más szóval amatőr vagyok."
A szerző állami intézetben nevelkedett és ott szerzett élményeit vetette papírra. A történet a Rákosi-korszak idején játszódik egy intézeteben, a létesítmény falain belüli és kívüli világot is ábrázolja."
     A négy könyv kronológiai rendszerbe állítható, áttekintést ad az 50-es évek Magyarországáról, a forradalomról és a forradalom utóéletéről.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának