Hírek (2006)
Október 25., szerda


Rogán: senkinek nem volt joga a nulla tolerancia elvét alkalmazni október 23-a ünnepén

     Budapest, 2006. október 25., szerda (MTI) - Ha október 23-a mások számára is a szabadság ünnepe, akkor senkinek nem volt joga a nulla tolerancia elvét alkalmazni ezen az ünnepen - mondta Rogán Antal, az V. kerület polgármestere szerda este, a Vértanúk terén, a Nagy Imre szobornál tartott megemlékezésen.

     A mintegy kétszáz ember előtt a politikus hangsúlyozta: 1956-ban miközben a béklyóiktól szabadult emberek boldog tenniakarásától morajlott az utca, reszketés járta be a sarló-kalapácsos pártházakat, féltek, mert volt félnivalójuk. November 4-én a forradalom mégis elbukott, az elnyomók visszatértek, de a lelkükben lappangó félelem megmaradt.
     "Ezért lőttek 50 esztendővel ezelőtt 1956 október 25-én itt, a Kossuth téren ártatlan emberek százaira a környező épületek tetejéről, mert saját félelmükön mások félelme által próbáltak úrrá lenni" - mondta Rogán Antal.
     Rogán Antal úgy fogalmazott, hogy "nincs semmi, ami ennél szégyellnivalóbb lehetne, majd hozzátette: "ezért nem volt joga senkinek 1956. október 23-án olyan parancsokat adni, amit két nappal ezelőtt kiadtak".
     A polgármester ezen szavait hangos taps fogadta.
     Rogán Antal közölte: október 23-a a szabadság ünnepe, és nincsen szabadság rend nélkül.
     Október 23-ának ünnepén "természetesen az erőszaknak semmilyen helye nincs (...) de mi belvárosiak, budapestiek (...) nem akartunk vízágyúkat, nem akartunk lőfegyvereket és nem akartunk könnygázgránátokat sem" - fogalmazott.
     A politikus közölte: azok, akik erőszakoskodtak, felelősek, de azok is, akik a hivatali erőszakra parancsot adtak. A történelmi felelősséget a jövőben viselniük kell.
     Rogán Antal szólt arról, hogy a kormánynak ma nincs bátorsága őszintének lenni az ország helyzetével, sem az emberekkel. "Ezt az elmúlt hónapokban megtapasztalhattuk".
     Hangsúlyozta, hogy 1956 ügyét nem lehet kisajátítani. Mint mondta, nem szabad elfelejteni, hogy "Nagy Imre, 1956 igazi mártírja lelkében is, gondolkodásában is, szívében is kommunista volt. Baloldali, igaz meggyőződésű baloldali ember volt. De tudta vállalni a meggyőződését, akkor is, amikor az nem volt hasznos. Ki tudott állni mellette, és vállalta a meghurcoltatást, holott biztos lett volna más útja is".
     Közölte: Magyarország jövője is csak akkor épülhet fel, ha a tisztességes, jó szándékú és józan emberek baloldalról és jobboldalról egyaránt összefognak.
     A rendezvény végén megkoszorúzták Nagy Imre szobrát. Amikor a kerület MSZP és SZDSZ frakciójának képviselői koszorúztak, a tömeg hangosan pfujolt és azt kiabálta, "hazaárulók".
     A koszorúzások ideje alatt az emberek közül többen a két nappal ezelőtti eseményekről beszélgettek, és kifogásolták a rendőrök fellépését.
     A rendezvény végén sokan átvonultak a Kossuth térre.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának