Hírek (2006)
Október 25., szerda


Fáklyás felvonulással emlékezett 1956 áldozataira a kecskeméti Fidelitas

     Kecskemét, 2006. október 25., szerda (MTI) - Az 1956-os forradalom kecskeméti áldozataira emlékezett a Fidelitas helyi szervezete szerdán este; a fáklyás felvonuláson mintegy ötvenen vettek részt.

     A megemlékezés a börtönnél kezdődött, ahol fiatal színjátszók idézték fel az ötven évvel ezelőtti eseményeket. Szobonya Zoltán, az 1958-ban kivégzett forradalmár ügyvéd emléktáblája előtt Szabó Gabriella, a Fidelitas kecskeméti elnöke rövid beszédében kitért az ötvenedik évforduló budapesti eseményeire, mely szavai szerint "nem volt méltó 56-hoz".
     Kiemelte, hogy a megemlékezésekről "kizárták az ünneplőket, és a hatalom a kordonok mögött ünnepelt".
     Bern Andrea, a Fidelitas helyi szervezetének alelnöke beszámolt arról, hogy a Miniszterelnöki Hivatal által Az én 56-om címmel kiírt pályázaton az ő verse lett a legjobb, melyet október 23-án este, a Felvonulás téren, az 56-os emlékmű avatásán felolvastak.
     "Miközben olvasták a versem az emlékmű avatásán, barátaimmal a könnygázfüsttel telített mellékutcákon próbáltunk az Astoriánál véget ért Fidesz-nagygyűlés után Kecskemétre hazajutni" - mondta ez egyik fővárosi egyetemre járó lány.
     A műsor és a rövid beszédek után fáklyákkal és gyertyákkal az 56-os emlékműhöz, majd az ÁVH egykori épülete előtt felállított kopjafához vonult a félszáz ember, akik között csaknem annyi idősebb emlékező volt, mint amennyi a fiatal.
     A kopjafánál nyolc szál virágot tettek le az 1956-ban Kecskeméten elesett nyolc áldozat emlékére.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának