Hírek (2006)
Október 26., csütörtök


1956 - Mindszenty Józsefre emlékeznek

     Salgótarján, 2006. október 26., csütörtök (MTI) - Mindszenty Józsefre emlékeznek vasárnap a Nógrád megyei Felsőpetényben; a kirakatperben elítélt bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek 1956. október 30-án szabadult a felsőpetényi Almássy-kastélyból.

     Mindszenty József esztergomi érsekként szállt szembe az egyre erősebb sztálinista befolyással, amiért 1948 decemberében az ÁVO letartóztatta. Fogvatartása során többször megkínozták. 1949 februárjában a Budapesti Népbíróság koncepciós perben életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte, az ítéletet az ENSZ közgyűlése határozatban ítélte el.
     Megromlott egészségi állapota miatt 1955 júliusában előbb a püspökszentlászlói püspöki nyaralóba, majd a Nógrád megyei Felsőpeténybe szállították, ahol háziőrizetben tartották. A hatalmas parkban álló egykori főúri kastélyban a szöges drótkerítésen belül 15 gépfegyverrel és golyószóróval felszerelt politikai rendőr, és három farkaskutya vigyázott a főpapra.
     Az 1956-os forradalom vidéki eseményeinek országos jelentőségű mozzanata volt a bíboros kiszabadítása október 30-án. Az akkor még nem rehabilitált hercegprímás budapesti útjának megszervezésével, a katonai kíséret vezetésével a rétsági laktanyában szolgáló Pálinkás (Pallavicini) Antalt bízták meg, akit a forradalom bukását követő véres megtorlásban 1957 decemberében kivégeztek.
     Mindszenty József 1956. november 4-én az amerikai nagykövetségre menekült, ahol menedékjogot kapott, majd 1971-ben elhagyta Magyarországot. Önéletrajzát Emlékirataim címmel írta meg Bécsben.
     A felsőpetényi Mindszenty emléknapot hagyományosan a Szilágyi Erzsébet Nőegylet, a Nógrád Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság, valamint Felsőpetény és Rétság önkormányzata szervezi. A volt Rétsági laktanyában felállított Mindszenty emlékműnél és az Almássy-kastélynál tartott koszorúzás előtt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutat be szentmisét a felsőpetényi templomban.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának