Hírek (2006)
Október 27., péntek


Filmművészet - Mészáros Márta filmek

     Budapest, 2006. október 27., péntek (MTI) - Mészáros Márta filmjeivel emlékeznek az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára világszerte: a magyar rendezőnő Temetetlen halott című alkotását több mint harminc városban vetítik a világon - tájékoztatta az MTI-t pénteki közleményében a Magyar Filmunió.

     Bécsben a Filmarchiv Austria és a Collegium Hungaricum "1956 előtt és után - Tisztelet Mészáros Márta munkássága előtt" címmel tartott retrospektív vetítéssorozatot, amelyet A temetetlen halott című Nagy Imre-portréval nyitottak meg. Az osztrák fővárosban a Valladolidban különdíjjal jutalmazott Eltávozott a nap, a Cannes-i Fipresci-díjas Kilenc hónap, az Ők ketten, az önéletrajzi ihletésű Napló-sorozat filmjeit mutatták be.
     A londoni Magyar Kulturális Intézet szervezésében Londonban, Liverpoolban és Oxfordban mutatták be Mészáros Márta filmjeit.
     Lengyelországban mintegy tíz városban vetítették az alkotásokat: a torúni nemzetközi filmfesztivál "A mozi mesterei" című programját szentelte Mészáros Mártának. Itt nyolc alkotást mutattak be. Az egyik, az Örökbefogadás volt az első magyar film, amely részt vett az 1975-ös berlini filmfesztiválon, ahol a fődíjat, az Arany Medvét nyerte.
     Az indiai - Navadharsan és Csennai városában szeptemberben rendezett - Napló-bemutatókat Kanada öt nagyvárosában vetítéssorozat követi, ahol az 56-os témájú filmek között szerepelnek a rendezőnő alkotásai.
     A héten Oslóban a Norvég Cinemateket válogatást mutat be magyar filmekből, ahol Jancsó, Makk és Bacsó filmjei mellett Mészáros Márta alkotásai is szerepelnek.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának