Hírek (2006)
Október 27., péntek


Történelem - Szovjet "összekötő" Kádárról (a külpolitikai kiadásból átvett hír)

     Moszkva, 2006. október 27., péntek (MTI) - Kádár János egykori szovjet összekötőjének-tolmácsának kiadatlan emlékirataiból idézte egy orosz lap azt a részt, amely arról szól, hogyan utazott 1956. november 6-án harckocsival Szolnokról Budapestre a magyar vezetővel együtt.

     Vlagyimir Bajkovnak, a szovjet kommunista párt központi bizottsága egykori magyar referensének memoárjaiból fia ismertetett meg részleteket az orosz kormánylappal, a Rosszijszkaja Gazetával.
     Kádárt, aki 1956 november elsején megszakította kapcsolatait Nagy Imre kormányával, repülőgéppel Moszkvába vitték. Bajkov szerint Kádár azzal magyarázta átállását a szovjet oldalra, hogy "magyarként elemezve a helyzetet, világosan megértette: testvérgyilkos polgárháború kezdődött" Magyarországon.
     Bajkovot Nyikita Hruscsov szovjet vezető hívatta vissza szabadságáról, és küldte Kádár mellé, aki maga kérte, hogy legyen mellette "olyan tolmács, akit ő is ismer, s akit ismernek a szovjet központi bizottságban is".
     Bajkov Munkácson csatlakozott Kádárhoz. Később eltöprengett azon, miért kellett Kádárnak szovjet tolmács, összekötő.      
     "Kádár október 23-tól november 1-jéig Nagy mellett állt, azonosult a Szovjetunióval szembeni éles konfrontációra irányuló politikával, s szovjetellenes szellemű hivatalos nyilatkozatokat tett. Nagyon negatívan viszonyult (Jurij) Andropov nagykövet álláspontjához" - emlékeztetett rá Bajkov, aki szerint "Kádár nyilvánvalóan bizonyítani akarta a Kremlnek: átálltam a ti oldalatokra, láthatjátok, nincs titkom előttetek... Becsületesen játszom, s így joggal várhatok el tőletek is becsületességet."
     A Rosszijszkaja Gazetában megjelent posztumusz emlékezéseiben Bajkov beszámolt arról is, hogyan utazott egy T-34-es harckocsi belsejében Kádárral együtt november 6-án Budapestre. A szovjetek csak Szolnokig vitték Kádárt repülőgéppel, tartottak a felkelők légvédelmi fegyvereitől.
     "A nagyobb biztonság kedvéért éjszaka mentünk. Az egész kormánycsapatot egy harckocsizó zászlóalj oltalmazta, amely rombuszalakzatban haladt. A rombusz közepén, minden oldalról védve haladt a Kádárt szállító tank, haladtak a kormányt szállító páncélozott járművek. Az egész műveletet irányító tábornok, (Pjotr) Ljascsenko a budapesti Parlamentig kísérte az oszlopot a maga harckocsiján."
     "November 7-én reggel érkeztünk meg a Parlamentbe, amelyet szovjet katonák őriztek. A díszlépcsőn vezettek fel bennünket, és Kádár bement abba a terembe, ahonnan ezután csaknem harmad évszázadon át vezette Magyarországot" - olvasható az ismertetésben.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának