Hírek (2006)
Október 27., péntek


Filmművészet - Magyar filmfesztivál a New York-i Lincoln Centerben

     (a külpolitikai kiadásból átvett hír)

     Washington, 2006. október 27., péntek (MTI) - Ellenállás és újjászületés címmel háromhetes magyar filmfesztivál kezdődik pénteken az egyik legnevesebb New York-i előadóművészeti központban, a Lincoln Centerben.
     Az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulójához kapcsolódó vetítéssorozat mellett kiállítás nyílik a budapesti Ernst Galéria 20-as és 30-as évekbeli filmplakátjainak gyűjteményéből.
     A november 16-ig tartó filmfesztiválon, a New York-i Magyar Kulturális Intézet és a Film Society of Lincoln Center közös rendezvényén az amerikai közönség három szekcióban ismerkedhet meg az utóbbi ötven év magyar filmtermésével a Walter Reade filmszínházban. Az érdeklődők a Jancsó Miklós-retrospektív keretében átfogó képet kaphatnak a neves rendező fél évszázados életművéből, hét alkotását mutatják be. Több emblematikus alkotás nyújt betekintést az 56-os forradalom lélektanába, és bemutatnak néhányat a legifjabb rendező generáció munkáiból - tájékoztatta
Kovács Gábor, a New York-i kulturális intézet művészeti titkára az MTI-t.
     Olyan magyar rendezők debütálnak az amerikai közönség előtt, mint Hajdú Szabolcs (Fehér Tenyér) és Török Ferenc (Moszkva tér). A nyitófilmnek Richard Pena, a New York-i Filmfesztivál, egyben a Film Society of Lincoln Center igazgatója Mundruczó Kornél Johanna című operafilmjét választotta.
     A Frieda and Roy Furman Galleryben állítanak ki 26 darabot az Ernst Galéria 200 darabos plakátgyűjteményéből. A tárlaton 1912 és 1945 között Magyarországon bemutatott filmekhez készült egyedi, kézzel festett plakátok láthatók, olyan neves grafikusok munkái, mint Földes Imre vagy Sátori Lipót - mondta el Ernst Wastl, az Ernst Galéria tulajdonosa az MTI-nek.
     Az "elképesztő kifejező erejű" színes plakátok között van például az amerikai Maurice Tourneur: Királytigris (1915) című némafilmjének és William Wellman: Kék csillag (1939) című hangosfilmjének reklámja, vagy King Vidor: Texas Rangers (1936) és egy magyar némafilm, Ohnet György: A vasgyáros (1918) című alkotásának plakátja.
     A New York-i kulturális intézet arra számít, hogy az idősebb magyar közönség mellett fiatal amerikai filmbarátok is, összesen mintegy 10 ezer ember látogat el a programokra, találkozik a magyar filmkultúrával és emlékezik meg az 56-os forradalom évfordulójáról.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának