Hírek (2006)
Október 28., szombat


Emléktáblát avattak Wieslaw Kuznicki lengyel diák tiszteletére

     Budapest, 2006. október 28., szombat (MTI) - A lengyelek és a magyarok nemcsak saját szabadságukért harcoltak 1956-ban, hanem az egész világ szabadságáért - mondta Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke a Wieslaw Kuznicki lengyel diák tiszteletére állított emléktábla felavatásán szombaton, Budapesten.

     A lengyel és a magyar nép úgy fonódott össze a történelem során, mint "a virág a koszorúban" - mondta a világszövetség elnöke, hangsúlyozva, hogy a magyarok kötelessége emléktáblát állítani Budapesten azoknak a bátor lengyeleknek, akik meghaltak 1956-ban.
     Kiss Imre, a szervezet tagja emlékeztetett az 50 évvel ezelőtti poznani eseményekre, amikor a dolgozók, fiatalok a város utcáira vonulva tiltakoztak a normarendezések és az alacsony munkabérek ellen.
     A fiatal lengyel diák, Wieslaw Kuznicki, kezében a lengyel zászlóval elsőként esett el az ottani államvédelmi hatóság sortüzétől - fűzte hozzá.
     Beszédében méltatta a lengyel-magyar barátságot, kitérve a közös sorsra, a fasizmus és a kommunizmus elleni közös harcra.
     1956. június 28-án a poznani Sztálin Művek munkásai "kenyeret, szabadságot" jelszavakkal általános sztrájkot tartottak a normarendezések, illetve az alacsony munkabérek ellen tiltakozva, és tömegesen a város utcáira vonultak. Csatlakoztak hozzájuk más üzemek munkásai is. A tüntetők ellen kivezényelték a hadsereg alakulatait és páncélosait. Fegyveres harcok robbantak ki, amelyekben 74-en életüket vesztették, több százan megsebesültek, megközelítőleg 700 embert pedig letartóztattak. A poznani események az 1956-os magyar forradalomnak és szabadságharcnak mintegy az előképét jelentették.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának