Hírek (2006)
Október 30., hétfő


Kultúra - Irodalmi tárlat 1956-ról

     Budapest, 2006. október 30., hétfő (MTI) - A szépirodalmon keresztül mutatja be az írók forradalmának is nevezett októberi felkelést a Gond és hitvallás 1956 címmel hétfőn megnyílt kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

     Gond és hitvallás volt a Magyar Írók Szövetsége 1956. december 28-án egyhangúlag elfogadott nyilatkozatának is a címe, amelyet Tamási Áron fogalmazott meg. A nyilatkozat felhívás, állásfoglalás, egyúttal 56 egyik jellegzetes irodalmi műfajának is tekinthető.
     A tárlatot dr. Bihari Mihály, a Magyar Köztársaság Alkotmánybíróságának elnöke nyitotta meg. Elmondta: "Az 1956-os forradalom nem az írók forradalma volt, a forradalom programját az egyetemisták és a főiskolások fogalmazták. A forradalom szabadságharcosai az egyetemisták és a pesti munkások voltak elsősorban, de a magyar írók, a magyar irodalom legjobbjai óriási szerepet játszottak, és hatalmas felelősséget vállaltak a forradalom előkészítésében, győzelemre vitelében és erkölcsi tisztaságának megőrzésében."
     A jövő május 31-ig látható kiállítás a teljesség igénye nélkül ad keresztmetszetet a forradalom irodalmi előzményeiről, az 56-os katarzis által ihletett művekről.
     A tárlaton láthatók olyan dokumentumok, amelyek szót ejtenek a Petőfi Kör, a Magyar Rádió, az Írószövetség szerepéről, valamint a Petőfi Párt íróiról. A múzeum csokorba gyűjtötte az események krónikásait, az íróperek áldozatait, a bujdosásra kényszerülteket, az ismeretleneket. Megemlékeztek Gérecz Attiláról és a mártír forradalmárról, Angyal Istvánról, valamint felidézték a világirodalom jeles költőinek műveit, amelyek a magyar forradalom hatására keletkeztek.
     A kiállítás szöveges, illetve dokumentációs anyagát korabeli képzőművészeti alkotásokkal illusztrálták.
     Ehhez a tárlathoz kapcsolódik a Szabad nép című plakátkiállítás, amely egy magántulajdonban lévő plakátgyűjteményt mutat be, az 1945 és 1968 közötti időszakból.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának