Hírek (2006)
November 3., péntek


Közel negyven területfoglalási bejelentést kapott a rendőrség a hét végére Budapesten - ELŐZETES

     Budapest, 2006. november 3., péntek (MTI) - Közel negyven területfoglalási bejelentést kapott a rendőrség Budapesten a hét végére: a hivatalos állami megemlékezések mellett pártdemonstrációk, civil szervezetek és magánszemélyek tüntetései, rendezvényei várhatók a fővárosban. A rendőrség valamennyi bejelentést tudomásul vette.

     Az 1956-os forradalom leverésének 50. évfordulóján - november 4-én, szombaton - állami rendezvény keretében koszorúznak és emlékfalat avatnak a Fiumei úti temetőben a Nemzeti Sírkert 21-es parcellájánál. Itt Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke mond beszédet. Az állami programsorozat záró ünnepségét szombaton a Hősök terén katonai tiszteletadás mellett rendezik meg.
     A Fidesz szombaton fáklyás felvonulást tart a Terror Háza és az Astoria között: a párt bejelentése szerint ezzel az október 23-i "brutális rendőrtámadás áldozataira" emlékszik és az emberi jogok tiszteletben tartásáért, a szabadságért emel szót.
     Az MSZP - az MDF felhívásához csatléakozva - arra kért mindenkit a "csendes többségből", hogy vigyen egy szál virágot vagy a Műszaki egyetem mellett lévő, vagy az Ötvenhatosok terén (volt Felvonulási tér) álló emlékműhöz.
     A MIÉP a lebontásra ítélt XII. kerületi Turul szoborhoz hívta híveit szombatra.
     A Szabadság térre egyszerre három civil szervezet is demonstrációt jelentett be: a Magyarok Világszövetsége (MVSZ), az Ifjú Magyarok Egyesülete és a hozzájuk csatlakozó, Budaházy Baráti Kör. Az MVSZ Hogyan tovább 2006. október 23-a után címmel tartja rendezvényét, a másik két szervezet rendezvényéről pontos információk nem állnak rendelkezésre.
     A közelben, az Aulich utcában a Magyar Október Mozgalom és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 fog tüntetni. A nemzeti bizottság ügyvivője, Molnár Tamás az MTI kérdésére elmondta, hogy "aktív tiltakozásra" készülnek: lesznek szónoklatok, majd a megmozdulás befejeztével átvonulnak a Szabadság térre.
     A Nagy Imre Társaság a Vértanúk terén megkoszorúzza Nagy Imre szobrát, majd - ahogy a társaság elnöke, Donáth Ferenc az MTI kérdésére közölte - a Parlament épületében felavatják a mártír miniszterelnök emléktábláját.
     A Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapród Iskola Bajtársi Köre szombat délelőtt a Klauzál téren tart megemlékezést, míg a Politikai Elítéltek Közössége a Petőfi híd budai hídfőjénél álló Mementó emlékműnél tiszteleg az 1956-os forradalom áldozatai előtt.
     A Citadellától Szentendréig tartó motoros felvonulás is lesz, ezt a Motorblokk Egyesület szervezi.
     Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ)a Nádor utcára jelentett be területfoglalási igényt, de ez - miként az EDDSZ szóvivője a távirati irodának elmondta - lényegében azt jelenti, hogy a szakszervezet Nádor utcai székházában tartanak programokat.
     A kínálatot számos önkormányzati rendezvény bővíti: így például a VII. kerületi önkormányzat a Rózsák terén, a II. kerületi önkormányzat több helyszínen - a Világifjúsági parkban, a Széna téren és a Fény utca és a Lövőház utca között -, a XV. kerületi önkormányzat a Széchenyi téren és a Karácsony Benő parkban tart
     emlékező programokat.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának