Hírek (2006)
November 4., szombat


Felavatták az Országházban a Nagy Imre termet

     Budapest, 2006. november 4., szombat (MTI) - Felavatták a Nagy Imre termet, a mártír miniszterelnök 1956-os parlamenti dolgozószobáját szombaton az Országházban.

     A Nagy Imre terem arra figyelmeztet minket, hogy kötelességünk óvni a demokráciát, amit megteremtettünk, és emlékeznünk kell a mártír miniszterelnökre, valamint azokra, akik életüket vagy szabadságukat áldozták a forradalomért - mondta köszöntő beszédében Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki Lezsák Sándorral és Mandur Lászlóval, a parlament fideszes és szocialista alelnökével együtt leplezte le a terem ajtaján az emléktáblát.
     A házelnök hangsúlyozta: ma már független, demokratikus és szabad országban élünk és azt is tudjuk, hogy a nemzet sorsában egyetlen járható út van, a demokrácia. 1956 az egész nemzet dicsősége, eszméi a jövő alappilléreit jelentik - fogalmazott Szili Katalin.
     Mécs Imre 1956-os halálraítélt, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Nagy Imrében és Mindszenty József bíborosban közös az a sziklaszilárd jellem és erkölcsi tartás, amely példa lehet a mai erkölcs és minta nélküli világban. Hangsúlyozta: Nagy Imre utolsó lélegzetvételéig hű maradt a magyar néphez, a forradalomhoz és eszméihez, így méltán lett a forradalom szimbóluma.
     A terem avatásán eredetileg Horváth János fideszes képviselő is beszédet mondott volna, azonban amint Szili Katalin jelezte, a képviselő amerikai útjáról nem tudott időben hazatérni, így nem politikai okok miatt nem volt jelen az eseményen.
     Az ünnepségen rész vett Navracsics Tibor, a Fidesz és Semjén Zsolt a KDNP frakcióvezetője, valamint Szabó Zoltán, az MSZP és Csáky András, az MDF frakcióvezető-helyettese, valamint a Nagy Imre Társaság tagjai és a mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin is.
     A Parlament főemelet 61. szám alatt lévő szoba ajtaján nem csak a Nagy Imre terem felirat jelzi, hogy a néhai miniszterelnök dolgozószobájában járunk, hanem bent egy emléktáblát is elhelyeztek, amelyen Nagy Imre perében az utolsó szó jogán elmondott szavai szerepelnek: "Kegyelmet nem kérek".
     Az emléktábla mellett bekeretezve ott áll Nagy Imre 1956. november 3-án kiadott megbízó levele a szovjet csapatok kivonásáról szóló tárgyalásokra, valamint az a fénykép, amelyen október 23-án beszél a tüntető tömeghez a Parlament erkélyéről.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának