Hírek (2006)
November 4., szombat


Koszorúzás a Felvonulási téren

     Budapest, 2006. november 4., szombat (MTI) - Gyurcsány Ferenc szocialista politikusokkal, később pedig Dávid Ibolya az MDF vezetőségével közösen virágokat helyezett el a budapesti, Felvonulási téri 56-os emlékműnél szombaton délelőtt. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke Mandur László alelnök kíséretében jelent meg az emlékműnél, ahol egy-egy szál szegfűvel rótták le kegyeletüket.

     A miniszterelnök Hiller István szocialista pártelnök társaságában érkezett. Az emlékműnél Kiss Péter munkaügyi miniszter, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Varjú László frakcióvezető-helyettes, Simon Gábor választmányi elnök és több szocialista kerületi polgármester is lerótta kegyeletét.
     Dávid Ibolya korábban azt nyilatkozta, november 4-e, a forradalom leverésének napja alkalom lehet arra, hogy bebizonyítsa a többség, többen vannak a normális emberek. A pártelnök azt szorgalmazta, hogy a gyásznapon egy szál virággal és néma főhajtással emlékezzenek meg az áldozatokról, a Felvonulási téren az 1956-os emlékműnél.
     Juhász Ferenc szocialista alelnök erre azt mondta: céljaik, szándékaik és eszközeik megegyeznek a demokrata fóruméval. Kitért arra: az emlékműnél nem lesznek politikusi felszólalások, nem valaki leváltásáért fognak tüntetni, hanem a csendes többség hangját szeretnék ily módon hallatni.
     A politikusok valóban nem szólaltak fel, csak virágot helyeztek el, és néma főhajtással tisztelegtek az emlékműnél.
     A Felvonulási térre folyamatosan virágokkal érkeznek az emberek, és többen mécseseket is gyújtottak.
     Az MSZP több száz szegfűt osztott szét az embereknek.
     Az 1956-os emlékművet október 23-án avatták fel, amelyet ezentúl ,56-osok terének hívnak. Az emlékmű az 1956. október 23-án ledöntött Sztálin szobor helyén áll. A kormány 2004 augusztusában döntött az emlékmű létrehozásáról, majd közbeszerzési tervpályázat útján valósították meg.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának