Hírek (2006)
November 4., szombat


Megkapták jelvényüket az 1956-os Nemzetőrség egykori tagjai

     Budapest, 2006. november 4., szombat (MTI) - A honvédelmi miniszter átadta szombaton az 1956-os nemzetőrség egykori tagjainak jelvényüket.

     A budapesti rendezvényen Király Béla, a Nemzetőrség egykori főparancsnoka kapta meg az első jelvényt.
     "Bárki bármit is mond, ez háború volt, de a hadijogot lábbal tiporták" - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban tartott rendezvényen. Hangsúlyozta: az 1956-os forradalom leverése után a résztvevők sorsa az emigráció, a börtön vagy a kivégzés volt. Ha háború van, akkor nincs kivégzés, börtön, emigráció, mert a harcoló felek tisztelik egymást.
     Hozzáfűzte: a szovjet Vörös Hadsereg 28 katonája kapta meg a Szovjetunió Hőse címet, amit csak háborús érdemekért adományoztak.
     Szekeres Imre szerint a jelvény átadásával a magyar nemzet köszöntét is kifejezik a nemzetőröknek, illetve ezzel a Honvédelmi Minisztérium hivatalosan is elismeri őket.
     Király Béla nyugállományú vezérezredes, az egykori Nemzetőrség főparancsnoka szerint ha valaki a bukott forradalomról beszél, az kárhozatot érdemel.
     "Nem a forradalom bukott el, hanem a háborút vesztettük el" - jelentette ki. Szerinte Moszkva akkora haderőt küldött Magyarországra, mint amekkorával a szövetségesek 1944 júniusában Normandiában szálltak partra.
     Elmondta, hogy a Nemzetőrségnek 36 ezer tagja volt. A most felállítandó tanácsnak az lesz a feladata, hogy döntsön a jelvények odaítélésről.
     Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a Nemzetőrséget 1956-ban az 1848-as forradalomban alakult mintájára hozták létre. 1956-ban a nemzetőrjelvény három példányban készült el az állami pénzverőben, a 2-es sorszámú került a múzeumba, a másik kettő sorsáról nem tudnak semmit.
     A nemzetőrjelvényt posztumusz kapta meg többek között Kopácsi Sándor, a Nemzetőrség főparancsnok-helyettese, Marián István, a Nemzetőrség Főparancsnoksága vezérkari főnöke és Pongrátz Gergely, a Corvin köz főparancsnoka.
     A jelvényt az ünnepségen hét nemzetőr kapta meg. Nem volt jelen az ünnepségen, de a nemzetőrjelvényt megkapta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi elnöke, a Pécsi Orvostudományi Egyetem egykori nemzetőre.
     A fémjelvény egy nemzetiszínű szalagcsokrot ábrázol. A zománcfestékkel színezett szalagcsokron egy csúcsára állított négyzetben a Kossuth-címer található, rajta a felirat: "Néppel tűzön vízen át".
     A jelvények átadásáról október 4-én állapodott meg Szekeres Imre és Király Béla.
     A Nemzetőrséget a Forradalmi Karhatalmi Bizottság hozta létre 1956. október 31-én, főparancsnoka Király Béla lett. A katonai szervezeti egységekbe rendeződött nemzetőrök nemzetiszínű karszalagot viseltek, és megkezdték közöttük az igazolványok kiosztását. Király Béla javaslatára november 3-án Nagy Imre miniszterelnök jóváhagyta, hogy jelvényt is viseljenek, amelynek sorozatgyártását azonban a november 4-i szovjet intervenció miatt már nem kezdték el.
     A szabadságharc leverését követően, 1957-ben a jelvény a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Numizmatikai Gyűjteményébe került, amelyet a Honvédelmi Minisztérium 2006 októberében sokszorosított, és ezeket adták át az egykori nemzetőröknek.
     A jelvények adományozását Király Béla kezdeményezte. Az előterjesztés indoklása szerint azért, mert a nemzetőr nevet sokan viselik olyanok is, akik valójában nem tartoztak 1956-ban a Nemzetőrséghez.
     Szekeres Imre a délelőtt folyamán részt vett az 1956-os forradalom és szabadságharc jutadombi katonai hősök tiszteletére állított soroksári emlékműnél tartott koszorúzási ünnepségen is.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának