Hírek (2006)
November 4., szombat


Semjén Zsolt a magyar nemzet megmaradási esélyéről

     Veszprém, 2006. november 4., szombat (MTI) - A magyar nemzetnek akkor van megmaradási esélye, ha két dolgot egyszerre tud megvalósítani; a nemzeti függetlenséget és a szükséges polgári átalakulást - mondta Semjén Zsolt szombaton este a veszprémi várban, Brusznyai Árpád 1956-os mártír emléktáblájánál.

     "A magyar nemzet sírásója, aki a kettő közül bármelyiket is feladja" - hangsúlyozta a KDNP elnöke, parlamenti frakcióvezetője az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatainak tiszteletére rendezett veszprémi megemlékezésen.
     Semjén Zsolt szerint "1956 arról szólt, hogy meg akarunk maradni és magyarok akarunk maradni, s ezt a magyarságot az egész emberiség gazdagodására akarjuk megélni és megvalósítani". Mint mondta: 1956 november 4-én "az ázsiai barbárság és a neopogányság eltiporta a szabadságharcot", de Semjén Zsolt szerint a tragédiában is van megtartó erő, ha az ember "az ebben rejlő hitet és helytállást értékelni tudja".
     Emlékeztetett arra, "hol van ma már például a Szovjetunió, Hruscsov, hol van Münnich és társulata, hol van Pap János?" Semjén Zsolt szavai szerint a "történelem szemétdombján" vannak, miközben Mindszenty bíborost "reménységünk szerint nemsokára a boldogok között tisztelhetjük". Megjegyezte: a mai szocialisták sem tehettek mást, mint emléktáblát állítottak neki a parlamentben.
     A KDNP elnöke beszédében rámutatott: a maradandó dolgok akkor is maradandóak, ha pillanatnyilag az erőszak eltiporja azokat. "Mert az igazság megmarad, a hazugság pedig előbb-utóbb lelepleződik és eltűnik a történelemben" - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.
     Semjén Zsolt szerint az 1956-os magyar forradalomnak, november negyedike tragédiájának köszönhető, hogy a nyugati országok megmenekültek a kommunizmustól. "Amikor az egész világ látta, hogyan tapossák el a szovjet tankok, a Vörös Hadsereg, az egyébként nyugaton mitikusan pozitívan beállított Szovjetunió az '56-os forradalmat" - vélekedett a politikus. Szerinte az, hogy Franciaországban és Olaszországban például nem lettek kommunista kormányok, és "a nyugat nem zuhant bele az eurokommunizmusnak a zsákutcájába" november negyedikének köszönhető.
     Semjén Zsolt szerint van fölöttünk egy védőpajzs; Szent István és Imre herceg, Mátyás király, Bocskai és Bethlen, Széchenyi, Kossuth, Deák Ferenc, Nagy Imre és Mindszenty bíboros "örök magyarsága". S amikor "a magyar nemzet keresztúthoz, válaszúthoz ér, akkor ők azok a csillagok, akik utat mutatnak" - hangsúlyozta a KDNP elnöke.
     Surján László, európai parlamenti képviselő beszédében arra utalt, szeretnék elérni, hogy legyen egy emlékmű Brüsszelben, amely "a kommunizmus áldozatai előtt tiszteleg", s a néppárti európai parlamenti képviselők javasolták azt is, hogy legyen a kommunizmus áldozatainak egy emléknapja is, és azt november negyedikére tegyék.
     A megemlékezésen részt vevő politikusok és veszprémi polgárok - mintegy százan - virágokat, koszorúkat helyeztek el Brusznyai Árpád emléktáblájánál.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának