Hírek (2006)
November 5., vasárnap


Tóth Ilona nevét viseli a miskolci orvosszálló

     Miskolc, 2006. november 5., vasárnap (MTI) - Tóth Ilona szigorló orvos, 1956-os mártír nevét viseli vasárnaptól Miskolcon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház orvosszállója, az 1957-ben kivégzett medikára tábla is emlékeztetet.

     Az 1956-os forradalom vérbe tiprásának napja, 1956. november 4-e volt az a nap, amikor az egészségügyi dolgozók gyógyító munkájukkal, a sebesültellátással, tevékeny részesei lettek a forradalomnak - mondta a vasárnap délután megtartott névadási ünnepségen Csiba Gábor, a kórház főigazgató-főorvosa.
     Az ötvenedik évfordulón méltó megemlékezéseként intézményünk orvosszállóját egy fiatal hősnőről, Tóth Ilonáról nevezzük el - tette hozzá.
     Nagy Kálmán orvosprofesszor, a Fidesz országgyűlési képviselője beszédében azt mondta: Tóth Ilona a magyar szabadságharc egyik megtestesítője volt, a forradalom leverése után hatalomra került kormány mindent megtett azért, hogy emlékét besározza.
     Orvosként tette a dolgát 56 novemberében, a nehéz napokban, mártírja lett a forradalomnak, sokan tisztelték felkészültsége és emberi tartása miatt. "Hitt abban, hogy a szabadság az életnél is előbbre való" - tette hozzá.
     Az 1956 Enciklopédiája című kötet szerint Tóth Ilonát 1951-ben vették fel az orvostudományi egyetemre. 1956 októberében a Szövetség utcai kórházban volt belgyógyászati gyakorlaton, 23-án diáktársaival együtt vett részt a tüntetésen, 25-én a rádió felhívására jelentkezett a Szövetség utcai kórházban.
     Mivel ott nem tudtak munkát adni számára, átirányították a Péterfy Sándor utcai kórházba. Itt bekapcsolódott a már intenzíven működő Önkéntes Mentőszolgálat munkájába. November 1-jétől letartóztatásáig a Péterfy kisegítő részlegének megbízott vezetője volt.
     A fegyveres harc befejeződése után bekapcsolódott a politikai ellenállásba: részt vett röpcédulák, illetve az Élünk című illegális lap készítésében.
     A bírósági ítélet szerint 1956. november 18-án társaival együtt meggyilkolt egy férfit, akit ávósnak véltek. Első fokon 1957. április 8-án gyilkosság és izgatás vádjával halálra ítélték. Ezt a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa jogerőre emelte, miközben az elsőfokú ítélet minősítését izgatásról szervezkedésben való részvételre súlyosbította. Tóth Ilonát 1957. június 26-án kivégezték.
     Tóth Ilonára Budapesten, a SOTE Nagyvárad téri épülete bejáratánál 2001. november elsejétől szobor is emlékeztet.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának