Hírek (2006)
November 7., kedd


Az 56-os Munkástanácsokra emlékezik a MOSZ

     Budapest, 2006. november 7., kedd (MTI) - Az 56-os Munkástanácsokra emlékezik ünnepi rendezvénysorozattal és portréfilmekkel a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), amelynek központi ünnepségét a hét végén tartják Budapesten - közölte Palkovics Imre, a szövetség elnöke keddi sajtótájékoztatón.

     Palkovics Imre elmondta, hogy az 56-os Munkástanácsok szerepéről méltánytalanul hallgat a társadalom és a politika.
     Hozzátette: a forradalom valós társadalmi jelentőségét a Munkástanácsok létrejötte adta és megmutatta, hogy milyen struktúrában képzeli el a munkásság a munkás önigazgatás intézményesítését.
     Mint mondta, az első Munkástanács a forradalom kitörése előtt egy nappal alakult meg, október 31-én pedig már a Munkástanácsok Parlamentje is létrejött, amely elfogadta követeléseiket. Ezek között szerepelt, hogy az üzemek tulajdona a dolgozókat illeti meg és élükre a dolgozók által választott Munkástanácsokat állítanának. Ugyanakkor nem szerettek volna a párturalom helyébe munkástanács-uralmat a nép nyakába ültetni, hanem parlamenti demokráciában, önigazgatásban és önkormányzatban gondolkodtak. Nagy Imre is elfogadta a Munkástanácsok alapvető törekvéseit.
     Palkovics Imre szólt arról is, hogy 1989-ben, a rendszerváltás idején az elképzelések hasonlóak voltak, párhuzamot engednek vonni az 1956-os törekvésekkel. Sajnos az 1990-es évek elejének törekvések - például az, hogy a lebomló állami tulajdon 25 százaléka a munkásság kezébe kerüljön - kudarcra lettek ítélve.
     Az elnök emlékeztetett rá: Sólyom László államfő nemrégiben azt közölte, hogy semmiféle párhuzam nincs 1956 és az elmúlt napokban Budapesten történt zavargások között. Palkovics Imre megjegyezte: "valóban alapvetően más a helyzet, de az indítékot tekintve, a munkások közvetlen életkörülményeit tekintve a helyzet nem sokkal jobb, mint 1956-ban volt".
     Hozzátette: a munkásság 1956-ban is "a megélhetéséért, a méltóságáért, az életébe való beleszólás jogáért küzdött és ez sajnálatos módon, ha kicsit kifinomultabb körülmények között is, de alapvetően ma sincs másként".
     A MOSZ 10 helyszínből álló országos megemlékezést tart az 56-os Munkástanácsok megalakulása tiszteletére.
     A rendezvényekre a még élő munkástanácsosokat is meghívták, akikről filmes portrésorozatot is készítettek. A portréfilmek felkerülnek majd az internetre, illetve elképzelhetőnek tartják, hogy azokat valamelyik televízió is bemutatja majd.
     A megemlékezés központi rendezvényét szombaton, a MOM művelődési házban tartják, amelyen részt vesz Rácz Sándor, a Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnöke is.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának