Hírek (2006)
November 8., szerda


Munkástanácsok emléknapja Zalaegerszegen - Palkovics Imre

     Zalaegerszeg, 2006. november 8., szerda (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legjelentősebb eseménye a munkástanácsok létrejötte volt, s ezt az örökséget a szövetség 1989-es újjáalakulása óta mindmáig vállalják - mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az 50. évforduló tiszteletére rendezett emléknapon Zalaegerszegen szerdán.

     Palkovics Imre megemlékező beszédében 1956 egyik legjelentősebb eseményének nevezte a munkástanácsok hálózatának megalakulását, s az Országos Munkástanács Parlamentje október 31-i kiáltványát, amely egy demokratikus jogrend alapjainak megteremtéséért állt ki, részt kérve a vállalatok irányításában is a munkások számára.
     "A munkástanács-mozgalom globális érdekképviseletet jelenített meg, ugyanakkor követelte a szakszervezetek újjáalakítását. Ez a hálózat biztosította az üzemek rendjét és a termelés újbóli megindítását is" - hangsúlyozta Palkovics Imre.
     A szövetség elnöke kifogásolta,hogy a forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján "alig esett szó a munkásokról". Megjegyezte: nincs jelentős politikai erő, amelyik az ő érdekeiket igazán felvállalná.
     Palkovics Imre kifejtette: az elődök örökségét mindmáig vállaló MOSZ szakszervezeti jogú érdekképviselőként vesz részt az országos érdekegyeztetésben és a piacgazdasági körülményekhez igazodó követeléseik közé tartozik az európai bérarányok fokozatos megközelítése, megszorítások helyett pedig a fekete gazdaság elleni és az arányos közteherviselésért való fellépés.
     A megemlékezésen levetítették az 1956-os zalaszentgróti járási munkástanács titkáráról, Rosta Sándorról - Zala megye díszpolgáráról - szóló riportfilmet. Ezt követően Kostorják József, a Munkástanácsok megyei elnöke idézte fel a korabeli eseményeket, majd Palkovics Imrével közösen emléklapokat adott át.
     Az egykori és mai munkástanácsok képviselői a nap folyamán koszorúval tisztelegtek az Ady utcai 1956-os emlékműnél.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának