Hírek (2006)
November 10., péntek


Szabadságharcos - Freedom Fighter 1956 - eredményhirdetés

     Budapest, 2006. november 10., péntek (MTI) - Átadták a Szabadságharcos - Freedom Fighter 1956 internetes középiskolai verseny díjait pénteken a fővárosban; az első helyezett nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium csapata egy párizsi úton vehet majd részt.

     1956 nem egyszerűen egy ország, hanem a magyarság harca volt - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntőjében.
     Hangsúlyozta, hogy a 2005 novemberében indult és a forradalom 50. évfordulóján, október 23-án zárult versenyre 1.867 tanuló és 345 tanár nevezett be határokon innen és túlról.
     A miniszter azt kérte a nyertesektől, hogy a tavaszi szünetben sorra kerülő útjukon a francia fővárosban mindenképp keressék fel Nagy Imre emlékhelyét, amely zarándokhellyé vált. Szeretnék azt is megszervezni, hogy találkozhassanak olyan Franciaországban élő magyarokkal, akik részt vettek az ötven évvel ezelőtti eseményekben - tette hozzá.
     Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke szerint a vetélkedő nem csupán az 56-os versenyek között bizonyult a legnépszerűbbnek, hanem az elmúlt másfél évtizedben a legtöbb pedagógust és diákot megmozgató esemény volt.
     Az elmúlt egy-másfél évben úgy tűnik mintha 1956 végre kezdene a méltó helyére kerülni. Ehhez ez a vetélkedősorozat is hozzájárulhatott - mondta.
     A versenyen a diákoknak kreatív, gondolkodást igénylő feladatokat kellett megoldaniuk, így plakátot, szórólapot, montázst készítettek, képzeletbeli miniszterelnöki beszédet írtak, 56-os szemtanúval csináltak interjút, kutatást végeztek arról, hogy lakóhelyükön hogyan élték meg az ott lakók a forradalmi eseményeket.
     Paragh Anita, a Tomasovszky András 56-os mártír nevét viselő nyertes csapat tagja azt mondta, hogy a vetélkedő átformálta gondolkodásmódjukat. Elmélyedhettek olyan történelmi korszakban, amelyről sokszor még ma is nehéz beszélni. Értékes ismeretekkel gazdagodtak, egyszerre megrendítő és felemelő élményekben volt részük - fűzte hozzá az Arany János Tehetséggondozó Programban is résztvevő iskola diákja.
     A versenyen második helyezést ért el a fővárosi Egressy Gábor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola, míg a harmadik a szintén budapesti Toldy Ferenc Gimnázium lett.
     (FOTÓ)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának