Hírek (2006)
November 10., péntek


Kultúra - Tito szülőfalujában az 56-os kiállítás

     Kumrovec, 2006. november 10., péntek (MTI) - Josip Broz Tito, a volt Jugoszlávia néhai elnöke szülőházával szemben levő épületben Mohai László zágrábi magyar nagykövet nyitotta meg pénteken az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcról szóló utazó fotókiállítást, és bemutatta az első horvát könyvet 56-ról.

     A nagykövet elmondta az MTI-nek, igaz ugyan, hogy Tito Kumrovecben született, de a kiállítás helyszínének kiválasztása ebből a szempontból teljesen véletlen. A Zagorje megyei múzeumok igazgatónője javasolta a falut, amely észak-nyugatra fekszik Zágrábtól, a Szlovéniába vezető főút mentén és az egyik leglátogatottabb turistalátványosság Horvátországban.
     Kumrovecet - így a Broz család otthonát is, a kovácsműhellyel együtt - eredeti, XIX. századi formájában helyreállították.
     Az 56-os tárlatnyitó résztvevőinek bemutatták a Magyar ősz című kötetet is, amelyben Djordje Zelmanovic vezető újságíró 1956-os helyszíni tudósításai, valamint egy horvát és egy magyar történész tanulmánya olvasható Xenia Detoni szerkesztésében. A könyvet a zágrábi Fraktura Kiadó gondozta.
      Disztl Antal kultúrattasé hozzátette az MTI-nek: a 20 tablóból álló kiállítást angol és magyar nyelvű változatban is megkapták a magyar külügyminisztériumtól, Kumrovecen, előtte Zágrábban, majd két hét múlva Varasdon (Varazdin) az angol feliratos változat látható. Eszéken (Osijek), majd Pélmonostoron a magyar nyelvű tárlat lesz látogatható.
     A kultúrattasé azt is elmondta, hogy Fiuméban (Rijeka) után november 30-án a dél-dalmáciai Splitben nyitnak kiállítást a Magyar Világörökség helyszínei címmel. Ez a tárlat a jövő év elején az Isztriai félszigeten, Porecben lesz látható.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának