Hírek (2006)
November 24., péntek


Ötven éve alakult meg a Veszprém Megyei Munkástanács - megemlékezés

     Veszprém, 2006. november 24., péntek (MTI) - 1956. november 24-én alakult meg a Veszprém Megyei Munkástanács; az ötvenedik évforduló alkalmából megemlékező ünnepséget tartottak pénteken a bakonyi megyeszékhelyen.

     Rácz Sándor, az ,56-os Nagybudapesti Központi Munkástanács elnöke - aki ötven évvel ezelőtt részt vett a veszprémi alakuló ülésen -, a pénteki ünnepségen emlékeztetett arra, hogy a magyarok 1956 őszén "az alatt a néhány nap alatt is megmutatták a világnak, hogy lehetséges kizsákmányolásmentes életet teremteni a munkásember számára is". A kizsákmányolás ugyanis magában hordja azt, hogy lenézik, megvetik a munkásembert - tette hozzá.
     Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy az 1956-os munkástanácsok tisztelete és példája kötelezett sokakat arra, hogy 1989-ben munkástanácsokat alakítsanak az üzemekben.
     Közölte, hogy a mai kormányprogram nem ad választ a társadalom több súlyos kérdésére; ezek körében az elöregedést, a lakosság súlyos egészségromlását, valamint az oktatás és a közigazgatás problémáit említette. Szerinte attól, hogy tízezrével elbocsátják a közalkalmazottakat, még nem lesz jobb a közszolgáltatás, az oktatás, s nem lesz az egészségügy sem jobb a vizitdíjtól és a kórházak bezárásától.
     A munkástanácsok elnöke a veszprémi ünnepségen arra szólított fel, hogy a keresztény, jobboldali emberek - ha még tagok - lépjenek ki "a kommunista szakszervezet utódjai közül", s lépjenek be a munkástanácsokba, avagy a polgári munkástanácsba.
     Az elnök a rendezvényt követően az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a munkástanácsoknak 320 szervezetben 52 ezer 600 tagja van.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának