Hírek (2006)
November 15., szerda


Kende Péter: 1956 nem találta meg méltó helyét a nemzeti emlékezetben

     Szeged, 2006. november 15., szerda (MTI) - 1956 nem találta meg méltó helyét a kollektív nemzeti emlékezetben; ennek oka elsősorban az, hogy a maga idejében nem történt meg az emlékek átadása - jelentette ki Kende Péter szerdán Szegeden.

     Csak azt nevezhetjük történelmi hagyatéknak, amit az egyik nemzedék a következőnek átad - mondta a történész az Eltékozolt forradalom? című könyvének bemutatóján.
     Hozzátette: ez nem történhetett meg 1956-tal kapcsolatban, hiszen harminc évig szinte lehetetlen volt a forradalomról beszélni.
     Ha valamiről nem hallanak az emberek családjukban, akkor azt valamiféle bizonytalanság, idegenség lengi körül - közölte az író.
     Ahelyett, hogy 1956 a nemzet kegyes emlékévé vált volna, a mai csatározások szimbóluma lett, melyet a politikai erők igyekszenek kisajátítani - hangsúlyozta a történész.
     Kende Péter úgy véli, sokkal szerencsésebb volt a helyzet az 1848-49-es forradalom esetében, mert arról szabadon beszélhetett a szépirodalom. 56-nak máig nincs igazi irodalma, vagy nagyon fals dolgok születnek a forradalommal kapcsolatban.
     A történész elmondta, hogy a politikai, történelmi esszének tekinthető kötetben megpróbálta összefoglalni azt, amit ma valójában tudunk 1956-ról: a hozzá vezető okokat, a forradalom karakterét és azt, valóban elkerülhetetlen volt-e a bukás. A könyv azonban nemcsak 1956-ról, hanem az azt követő harminc esztendőről és az elmúlt tizenöt évről is szól, arról, miként változott a forradalom képe a kollektív emlékezetben.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának