Hírek (2006)
December 4., hétfő


Könyvkiadás - Magyar író a pulai könyvvásáron

     Budapest, 2006. december 4., hétfő (MTI) - Dalos György személyében magyar író is részt vesz a hétvégén nyílt pulai nemzetközi könyvvásáron, Horvátországban.

     Az Isztriai félsziget központjában levő könyvünnepen az 1956-os forradalommal foglalkozó két kötetet is bemutatnak kedden.
     Dalos György elmondta az MTI-nek, hogy Der Aufstand in Ungarn (1956 - Felkelés Magyarországon) című németül írt, a mai nyugati, átlagosan művelt olvasónak szóló könyvéről fog beszélni Pulában. Nem tudományos szakmunkáról, hanem publicisztikai eszközökkel megírt történelemi dolgozatról van szó - tette hozzá. A kötetben felhasználta a magyar történetírásnak az elmúlt 15 évben nyilvánosságra hozott kutatási eredményeit, orosz levéltárak részben publikált anyagait, valamint nyugat-német archívumok dokumentumait.
     Az 56-os események érthetősége végett a kötet elején előtörténetet írt, visszapillantva az 50-es évekre. Igyekezett a forradalomban részt vett minden oldal: a felkelők, az értelmiség, a hatalmon levők, a kettészakadt kommunista párt érdekeit objektíven megmutatni "harag és elfogultság nélkül".
     A kötet képileg is egységes, mert Erich Lessing osztrák fotóriporternek a forradalom idején, Budapesten készített 16 darab fényképét tartalmazza.
     Dalos György könyvével egyidejűleg mutatja be Djordje Zelmanovic Magyar ősz című, az 1956-ban Budapestre küldött újságíró helyszíni tudósításait tartalmazó kötetet a Fraktura nevű zágrábi kiadó.
     Az író elmesélte, hogy irodalmi- és dzsessz fesztivál tervét elfogadta Horvátország. Arról van szó, hogy évente más-más tengerparti város kikötőjében rendeznék meg az Adria polisz Európa nevű fesztivált, méghozzá egy kivénhedt csatahajó fedélzetén. A tervet lelkesen támogatja Umberto Eco A rózsa neve- és Claudio Magris a Duna című könyv olasz szerzője. A pulai nemzetközi könyvvásáron bemutatják a terv installációját és Dalos György reméli, hogy jövőre már kikötőtől kikötőig úszhat az Adriai tengeren a fesztiválhajó.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának