Hírek (1956)
Október 29., hétfő

Az Egészségügyi Minisztérium felhívása

Az Egészségügyi Minisztérium felkéri a karhatalmi szerveket, a főváros lakosságát, hogy a Köztisztasági Vállalat dolgozóinak munkáját ne akadályozzák. Kérjük a lakosságot, hogy a szemetet és hulladékot – amely járványveszélyt jelenthet –, ahol arra lehetőség van, gyűjtse ásott gödörbe, vagy égesse el.

A budapesti Vakok Intézetének lakói értesítik szüleiket, hozzátartozóikat, hogy jól vannak, egészségesekBudapesten a Magyar Távirati Iroda és a Szabad Nép hétfő reggeli száma azt jelenti, hogy a szovjet csapatok megkezdték a kivonulást.

A felkelők bizonyos fenntartással és gyanakvással fogadják a szovjet csapatok kivonásáról szóló kormánybejelentést. A közhangulat ebben foglalható össze: akkor hisszük, ha látjuk. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

A Biztonsági Tanács üléséről (AFP) (Bizalmas!)

A Biztonsági Tanács vasárnap hatórás ülésen folytatott vitát a magyarországi eseményekről. (…)
A Szovjetunió képviselője volt az egyetlen, aki ellenezte Franciaországnak, Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak azt a javaslatát, hogy a kérdést tűzzék a Biztonsági Tanács napirendjére a magyarországi helyzet cím alatt. (…)
A nyugati hatalmak képviselői ezzel szemben rámutattak arra, hogy a Szovjetunió beavatkozott Magyarország belügyeibe és a szovjet haderő elfojtja a magyar nemzeti felkelést.
A jugoszláv küldött felszólalását nagy érdeklődés előzte meg, ő azonban tartózkodott a szavazástól a kérdésnek a napirendre történő tűzését illetően, mert – mint mondotta – országa „elvben ellenzi idegen csapatok beavatkozását”.
Magyarország képviselője, aki kérte, hogy részt vehessen a vitán, felolvasta kormánya levelét, amely ellenzi a Biztonsági Tanács beavatkozását. A képviselő azonban kijelentette, nem kapott olyan utasításokat, amelyek alapján a Biztonsági Tanács elé terjeszthetné Magyarország álláspontját.
A magyarországi események lefolyására vonatkozó biztos és friss értesülések hiánya egyébként rányomta bélyegét az egész vitára. (…)
Ez a bizonytalanság ad magyarázatot arra, hogy a hatórás ülés miért ért véget határozat megszavazása nélkül. (Bizalmas!)


Budapesten megsebesült a Daily Mail tudósítója (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Budapesten egy orosz katona rálőtt a Daily Mail című angol lap tudósítójára. Az angol újságíró fejsebet kapott, de állapota nem életveszélyes. (Bizalmas!)

A londoni rádió 1956. október 29-i 14.00 órás magyar nyelvű adásának anyagából (Bizalmas!)

A Reuter tudósítója (…) jelenti, hogy körülbelül ugyanakkor, amikor Nagy Imre bejelentette, hogy a szovjet csapatok megkezdik a visszavonulást, a szovjet csapatok megtámadták Budapesten a felkelők két támaszpontját. (…)
Az első menekültek megérkeztek Magyarországról Ausztriába. Ma reggel hatvan magyarországi menekült kért menedékjogot. (Bizalmas!)


A Szabad Európa Rádió New York-i tudósítója jelenti, hogy amíg az ENSZ palotájában összeült a Biztonsági Tanács, hogy a magyar ügynek a napirendre tűzését megtárgyalja, a palota előtt nagy tömeg tüntetett a világra szóló szabadságharc mellett. (Bizalmas!)A Szabad Európa Rádió 16.00 órai helyzetjelentése (Bizalmas!)

A szabadságharcosok lábhoz tett fegyverrel várják a budapesti kormány ígéretének valóra válását, a szovjet csapatok kivonulását. Az országból érkező helyzetjelentésekből az a kép alakult ki, hogy a szabadságharcosok szilárdan kezükben tartják az ország nagy területeit és egyes pontokon az elmúlt 24 órában tovább erősítették helyzetüket. (Bizalmas!)

Nyugati megfigyelőknek feltűnt, hogy ellentétek mutatkoznak a Szovjetunió és a budapesti kommunista lapok között. A Pravda legutóbbi számában az alábbi címmel tudósít a magyarországi fejleményekről:

„Népellenes kaland összeomlása Magyarországon” A Szabad Nép hétfői számában válaszolt a Pravdának, és megállapította, hogy e felfogás súlyos tévedés. Ami Budapesten történt, nem volt sem népellenes, sem kaland és nem is omlott össze. A szabadságharcosokban az igazi hazaszeretet és demokrácia eszméi égtek, nem pedig az elnyomás és reakció – utasítja rendre a Pravdát a Szabad Nép. (Bizalmas!)

Hétfői jelentések szerint Oroszország néhány nappal ezelőtt két hadosztályt küldött Magyarországra; az egyiket közvetlenül a Szovjetunióból, a másikat a szomszédos Romániából. (AP) (Bizalmas!)A Tribune de Lausanne szerint is Puskás Ferenc életét vesztette (AFP) (Bizalmas!)

A La A Tribune de Lausanne közli: budapesti különtudósítójának telefonjelentése szerint megerősíthető az a hír, hogy Puskás Ferenc híres magyar labdarúgó tragikus körülmények között a felkelők oldalán vívott harcban életét vesztette. (Bizalmas!)

Hétfőn a londoni tőzsdén emelkedett a magyar kölcsönök árfolyama (AFP) (Bizalmas!)

Arra a hírre, hogy a szovjet hadsereg kiüríti Budapestet, a londoni értéktőzsdén a hétfőn reggeli nyitáskor általánosan emelkedett a magyar kölcsönkötvények árfolyama. (Bizalmas!)

Több száz főnyi csoport vonult fel a washingtoni Fehér Ház elé győzelmet követelve Magyarországnak (AFP) (Bizalmas!)Amerikai magyarok önkéntes hadsereggel akarnak harcolni a kommunisták ellen Magyarországon (AFP) (Bizalmas!)

Egy szervezet, amely azt állítja, hogy New York állam tízezer magyar származású amerikai polgárát képviseli, szombaton úgy határozott, engedélyt kér Eisenhower elnöktől olyan önkéntes hadsereg felállítására, amely a kommunisták ellen kíván harcolni. A szervezet az elnöktől kérte azt is, bocsássa rendelkezésére azokat az eszközöket, amelyek segítségével ez a hadsereg eljusson a magyar határig. (…) Vatai László pap, a magyar parlament volt tagja áll a szervezet élén. (Bizalmas!)

Wyszynski lengyel bíborost visszahelyezték prímási funkciójába (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Varsóban hivatalosan bejelentették, Wyszynski bíboros visszatért a lengyel fővárosba. Wyszynskit egyben visszahelyezték a prímási funkcióba. (Bizalmas!)

Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának