Hírek (1956)
November 18., vasárnap

Az AFP szombat esti jelentése a magyarországi helyzetről (Bizalmas!)

Munkások csoportjai jelentek meg különböző üzemekben. Nem lehet tudni, hogy valóban felvették-e a munkát. Az árusító üzletek száma lényegében ugyanaz, mint volt három nappal ezelőtt. A közlekedési dolgozók többsége folytatja a sztrájkot. A parasztok továbbra se mennek ki a földekre. (…)
Az osztrák határra újabb menekültek érkeztek – péntek este óta mintegy 3000 személy s közöttük első ízben olyanok, akik szovjet személyazonossági igazolvánnyal Kárpátaljáról jöttek. (Bizalmas!)
Argentína köztársasági elnöke rádiószózatot intézett az ország népéhez, amelyben hangsúlyozta, hogy az a szó, hogy „magyar”, ma a világ minden táján egyértelmű a szabadság fogalmával. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)Argentína köztársasági elnöke rádiószózatot intézett az ország népéhez, amelyben hangsúlyozta, hogy az a szó, hogy „magyar”, ma a világ minden táján egyértelmű a szabadság fogalmával. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

A belgrádi rádió tudósítója a magyarországi sztrájkhelyzetről (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

A (…) tatabányai bányák és a pécsi urániumbányák dolgozói tiltakozásukat jelentették be a Kádár-féle bábkormánynál a deportálások miatt. A bányászok közölték, hogy változatlanul folytatják sztrájkjukat. (…) A tudósító beszámol arról is, hogy Budapesten, Szegeden és Kecskeméten az ipari üzemek túlnyomó többségében szünetel a termelés és a munkásoknak csak egy kis töredéke vette fel szombaton a munkát. (Bizalmas!)A Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének döntése után a nyugati légiforgalmi társaságok is úgy határoztak, hogy bojkott alá veszik a szovjet szállítmányokat. A Szabad Szakszervezetek döntése főként a hajózás terén érinti érzékenyen a Szovjetuniót. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Nyugat-németországi magyar menekültek követelései (AFP) (Bizalmas!)

A magyarországi menekültek egy küldöttsége, amelyet a budapesti forradalmi bizottság két volt tagja vezetett, vasárnap Bonnban az Egyesült Államok nagykövetségének határozatot nyújtottak át, amely a következő pontokat tartalmazza:
a.) a nyugati kormányok hivatalosan javasolják, hogy kivonják csapataikat az összes külföldi országokból és hívják fel a Szovjetuniót hasonló intézkedésre;
b.) az ENSZ küldje el rendőrségét mindazokba az országokba, ahol zavargások vannak. (…)
c.) ezekben az országokban az ENSZ ellenőrzése alatt szabad választásokat kell tartani. (Bizalmas!)


A londoni balett lemondta moszkvai vendégszereplését (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)Egy nyugati távirati iroda budapesti tudósítója azt jelenti, hogy Záhonyon át tovább folyik szovjet csapatok Magyarországra szállítása. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)Az Egyesült Államok fenntartja a Magyarországnak szóló 20 millió dolláros segélyajánlatát (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Mint ismeretes, Eisenhower elnök 20 millió dollár értékű élelmiszer- és gyógyszersegélyt ajánlott fel a Nagy Imre-kormány idején Magyarországnak. Kérdésessé vált, hogy most az új helyzetben az Egyesült Államok fenntartja-e ajánlatát.
A washingtoni Fehér Házban vasárnap hangsúlyozták, hogy a segély minden nehézség ellenére továbbra is Magyarország rendelkezésére áll, de gondoskodnak arról, hogy a segélynek valóban a magyar nép lássa hasznát. Az élelmiszerek és gyógyszerek szétosztását nem bízzák Kádárékra, akik a maguk erejéből egy napig sem tarthatnák magukat uralmon.
Utaltak arra is, hogy az amerikai társadalmi szervezetek 2,7 millió dollár értékű gyógyszert és élelmiszert küldtek Bécsbe és ennek egy kis részét már sikerült tovább küldeni Magyarországra. (Bizalmas!)


Négy magyar tengerjáró hajó legénységének bejelentése (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Négy magyar tengerjáró hajó legénysége megállapodott abban, hogy hajójukat Triesztbe irányítják, nehogy a hajókat a budapesti rezsim igénybe vehesse. A megállapodást a „Budapest” nevű hajó kapitánya jelentette be. A négy magyar tengerjáró hajó, a „Szeged”, a „Debrecen”, a „Béke” és a „Budapest” körülbelül öt napon belül megérkezik a trieszti kikötőbe. (Bizalmas!)

Nyugati jelentések a deportálásról (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

A Kádár-klikk a budapesti rádióban fontos közleményt adott ki a magyarországi deportálásokról. A közlemény magyar fiatalok elhurcolásáról szóló híreket provokációs célzatú valótlanságnak minősítette, amelyek bizalmatlanságot akarnak kelteni a Kádár-kormány iránt és meg akarják bontani a viszonyt a lakosság és a szovjet hadsereg egységei között. A magyarázkodás szerint csak ellenforradalmárokat, terroristákat, a dolgozni akaró munkásokat fenyegető elemeket, fosztogatókat tartóztattak le, de egyetlen őrizetbe vett személyt sem szállítottak ki Magyarországról. (…)
A pesti cáfolattal egyidejűleg a moszkvai Izvesztyija is a Szovjetunió elleni provokációs rágalomnak nevezi a deportálások hírét. Horváth Imre, aki mint Kádár külügyminisztere szerepel New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén ugyancsak rágalomnak minősítette a deportálásokkal kapcsolatos vádakat. A pesti és a moszkvai cáfolattal szemben egész sor külföldi jelentés éppen az ellenkezőket állítja. (Bizalmas!)


Az amerikai protestáns püspökök pásztorlevelet adtak ki, amelyben elítélik a szovjet diktatúra kegyetlen támadását a magyar nép ellen. (Szabad Európa Rádió) (Bizalmas!)

Több fiatalember – kilétüket nem lehetett megállapítani – vasárnap délelőtt óriási magyar zászlót tűzött ki a New York-i Szabadságszobor legmagasabb pontját jelentő fáklyára (…), a szobor lábánál feliratot helyeztek el „Vessetek véget a népirtásnak, mentsétek meg Magyarországot” felirattal. (AFP) (Bizalmas!)

Letartóztatták Boldizsár Ivánt (AFP) (Bizalmas!)

…oroszok és magyar rendőrök szombat délelőtt lakásán letartóztatták Boldizsár Iván ismert magyar publicistát, akit a Rákosi-rendszer több éven keresztül eltiltott minden újságírói tevékenységtől. Boldizsár szeptemberben a Hétfői Hírlap főszerkesztője lett.
Déry Tibor vezetésével a Magyar Írók Szövetségének küldöttsége tiltakozott Kádár miniszterelnöknél a letartóztatás ellen – Boldizsár Ivánt állítólag vasárnap délután szabadon bocsátották. (Bizalmas!)


Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának