Hírek (2006)


Október 19., csütörtök
Láncra vert szabadság ,56 címmel nyílt képzőművészeti kiállítás Kecskeméten
Kecskemét, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Láncra vert szabadság ,56 címmel nyílt kiállítás csütörtökön este a művelődési központban Kecskeméten, melyet Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitott meg.

Részletek >

Kultúra - A budai alsó rakpart piros-fehér-zöldben
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Budapest ,56 Szabadság Szalag címmel művészek piros-fehér-zöldbe csomagolják az ünnepre a budai alsó rakpartot, szombaton és vasárnap 300 darab képzőművészeti alkotásból álló, 2000 méter hosszú nemzeti színű szalaggal díszítik fel az Erzsébet és a Margit híd közötti partszakaszt - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a SuperGroup kreatív kommunikációs ügynökség, egyben művészeti csoport.

Részletek >

Az 1956-os forradalom évfordulójára emlékeztek a debreceni Nagytemplomban
Debrecen, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Ma Magyarországon nagyon fontos, hogy tudjunk különbséget tenni a jó és a rossz között - mondta Balog Zoltán, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil és Vallásügyi Bizottságának elnöke csütörtökön a debreceni Református Nagytemplomban.

Részletek >

Október 23. - a Műegyetem nyitva áll a megemlékezők előtt
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - A Műegyetem minden eddiginél gazdagabb programmal kívánja megünnepelni az 1956-os forradalom 50. évfordulóját, és bár valóban változtattak a megemlékezések eddigi gyakorlatán, de az egyetem kapui október 22-én és 23-án nyitva állnak az emlékezők előtt - közölte az intézmény rektora az MTI-vel csütörtökön, reagálva egy hetilap cikkére.

Részletek >

A külföldi egyetemeken is megemlékeznek az 1956-os forradalomról
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Számos külföldi egyetemen is megemlékeznek az 1956-os magyar forradalomról az elkövetkezendő napokban, hetekben - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Balassi Bálint Magyar Kulturális Intézet, amely a külföldi egyetemeken magyar nyelvet és kultúrát oktató vendégtanárok hálózatát irányítja.

Részletek >

Emlékkiállítás a forradalom 50. évfordulóján Győrött
Győr, 2006. október 19., csütörtök(MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója tiszteletére nyílt emlékkiállítás a győri levéltár és a Xantus János Múzeum dokumentumaiból csütörtökön a győri közgyűjteményben.

Részletek >

Kultúra - Horvát könyv 1956-ról
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Djordje Zelmanovic (1919-2004) újságíró Madjarska jesen (Magyar ősz 1956) címmel megjelent, 56-os magyarországi tudósításait tartalmazó kötetet csütörtökön mutatták be Zágrábban a magyar és az osztrák nagykövet jelenlétében.

Részletek >

Kultúra - Angyal és Kádár - Budapesti Kamaraszínház
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Angyal István 56-os forradalmár önvallomásai és Kádár Jánosnéval készült interjúk alapján írt drámát mutat be Angyal és Kádár címmel a Budapesti Kamaraszínház az Ericsson Stúdióban pénteken.

Részletek >

Az ,56-os forradalom után üldözött bírákra emlékeztek Szombathelyen - Lomnici
Szombathely, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Az 1965-os forradalom és szabadságharc eszméivel való azonosulásuk miatt üldöztetést és börtönbüntetést szenvedett bírákra emlékeztek csütörtökön Szombathelyen, a Vas Megyei Bíróságon.

Részletek >

Október 23. - HM-ünnepség: elismerések, kitüntetések
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a Magyar Honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek, egyesületek, önkormányzatok tisztségviselőinek, aktivistáinak kitüntetéseket és elismeréseket adtak át a Honvédelmi Minisztérium (HM) ünnepségén csütörtökön.

Részletek >

Film - Nincs kalózmásolata a Szabadság szerelemnek
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Nem kapható kalóz dvd-n a Szabadság szerelem, Andrew G. Vajna új filmjét a korábbi, megtévesztő híresztelésekkel ellentétben még az internetről sem lehet letölteni - áll a film forgalmazójának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Részletek >

Kultúra - Váci Mihály '56-os naplója
Nyíregyháza, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Váci Mihály '56-os naplója remélhetőleg végérvényesen megváltoztathatja a költőről 1990. után kialakított hivatalos álláspontot, miszerint "a rendszerváltás előtti diktatúra kiszolgáló alkotója lett volna" - e szavakkal mutatta be a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület alelnöke azt a kötetet csütörtökön Nyíregyházán, amely a költő forradalom és szabadságharc idején írt sorait tartalmazza.

Részletek >

Október 23 - A Fideszt nem kérte a rendőrség helyszínváltoztatásra
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - A Fidesz nem kapott a rendőrségtől olyan jelzést, hogy aggályosnak tartanák a párt október 23-i megemlékezésének helyszínválasztását - mondta az MTI-nek csütörtökön Nyitrai Zsolt, a rendezvény egyik szervezője, aki Demszky Gábor főpolgármester erre utaló csütörtöki nyilatkozatára reagált.

Részletek >

A magyar sajtó 14 napja címmel kiállítás nyílt a Magyar Sajtó Házában
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a négy hazai újságírói szervezet vezetője - Eötvös Pál, a MUOSZ elnöke, Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke, Bánó Attila, Magyar Újságírók Közösségének elnöke és Tripolszky László, a Sajtószakszervezet társelnöke - a megemlékezés koszorúját helyezte el Gimes Miklós, 1958-ban kivégzett újságíró emléktáblájánál csütörtökön a Magyar Sajtó Házában.

Részletek >

Átadhatják az '56-os emlékművet Fóton - cserében nem lesz Lenin utca?
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Átadhatják október 23-án Fóton azt az '56-os emlékművet, amelyhez az önkormányzat aláírta az engedélyt - közölte a Pest megyei város polgármestere csütörtökön az MTI-vel.

Részletek >

Az ifjú kereszténydemokraták szerint nem készül el időben a fővárosi ,56-os emlékmű
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Nem készül el időben az 1956-os forradalom fővárosi emlékműve az ifjú kereszténydemokraták szerint, a tervezők viszont állítják, hogy határidőre átadják a Felvonulási téri szoborcsoportot.

Részletek >

Egyházi, felekezeti megemlékezések az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - A keresztény egyházak ökumenikus istentiszteletet tartanak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tudományos konferenciát rendez az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából a hétvégén Budapesten.

Részletek >

Megemlékezések az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából - ELŐZETES
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezések sorát rendezik - nem csupán országszerte, hanem külföldön is.

Részletek >

Boross Péter: nem baj, ha az 56-osok egy része nem akar együtt ünnepelni a kormánnyal
Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Nem baj, ha az 56-osok egy része nem akar együtt ünnepelni a kormánnyal - jelentette ki Boross Péter volt miniszterelnök csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

Részletek >

Forradalom a keleti végeken (3. rész)
Ott fagyoskodtunk a vámház lerobbant vécéjében. Az elvonuló csapatok valamennyi egysége parancsot kapott, hogy menjenek be, és köpjék le a bandavezért. Ez én voltam.

Részletek >

Forradalom a keleti végeken (2. rész)
Akkora túlerővel szemben esztelenség lett volna felvenni a harcot. Én azért tüzelőállásba vonultattam az ütegeket. Először a tisztek kezdtek el tiltakozni, hogy az övék légvédelmi tüzérség, csak felfele tudnak lőni. Magam is tüzér voltam a csehszlovák és a magyar hadseregben […] Mondtam, akkor műszereket kiiktatni, mellőzni, és egyenesen a tankokra célozni...

Részletek >

Forradalom a keleti végeken (1. rész) - felc.: Szűcs Sándor záhonyi állomásfőnök utolsó visszaemlékezése
(MTI-Press) - Ötven éve, 1956. október 24-én érkezett Záhonyba a forradalom hulláma. Magyarország keleti kapujában állomásfőnökként teljesített szolgálatot akkoriban a szociáldemokrata érzelmű Szűcs Sándor, aki vasúttörténelmet és történelmet írt a magyar-szovjet határon: tíz napig tudta feltartóztatni a megszállókat. Az 1956-os szerepvállalása miatt emigrációba kényszerült állomásfőnök életének 86. évében, 2005. április. 1-én Oslóban elhunyt. Utolsó visszaemlékezését - melyet hazánk norvégiai nagykövetségén rögzítettünk hangszalagra - az évforduló alkalmából közöljük. A terjedelmi okokból kihagyott részeket […] jelzi.

Részletek >



Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának