Hírek (2006)


Október 21., szombat
Október 23. - Kanada tiszteleg az ,56-os forradalom előtt
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Gálaesttel emlékezett Kanada az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára október 21-én este Budapesten, a Művészetek Palotájában. Az eseményen bejelentették a Sarlós Alapítvány létrehozását.

Részletek >

Október 23. - Megemlékezések az 1956-os forradalom félévszázados évfordulója alkalmából szombaton
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Több vidéki városban és Budapesten már szombaton megkezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc félévszázados évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek. Levélben emlékezett meg a forradalomról a Francia Köztársaság elnöke és Kanada miniszterelnöke.

Részletek >

Október 23. - Ünnepség a III. kerületben: az áldozatokra emlékeztek
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Az 56-os hősök áldozata nem volt hiábavaló: ők teremtették meg az alapjait annak, hogy most demokráciában, Európa szabad állampolgáraiként dolgozhatunk a családok jövőjéért - hangzott el az óbudai Szent Péter Pál templom mellett a III. kerületi október 23-i központi megemlékezésén.

Részletek >

Október 23. - Nagy Imre unokája leplezte le Tatabányán a mártír miniszterelnök szobrát
Tatabánya, 2006. október 21., szombat (MTI) - Nagy Imre tatabányai mellszobrát a mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin és Bencsik János polgármester leplezte le szombaton, a Turul Mozi előtti parkban.

Részletek >

1956-emlékév - Hangverseny a hősök emlékére
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - A nyíregyházi Magyar Örökség-díjas Pro Musica Leánykar adott hangversenyt az 56-os hősök emlékére a budapesti Szent Teréz templomban szombat délben.

Részletek >

Irodalom - Vigyél hírt a csodáról!
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Szombaton rendezték meg a döntőjét a Hagyományok Házában annak a vers- és prózamondó versenynek, amelyet a Magyar Versmondók Egyesülete és a Magyar Művelődési Intézet hirdetett meg az 56-os forradalom 50. évfordulójának tiszteletére.

Részletek >

Megbeszélést tartottak az olasz-magyar egyetemi együttműködésről
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Az 1956-os emlékév programjai keretében olasz és magyar egyetemek vezetői vitatták meg a két ország egyetemei közötti együttműködés lehetőségeit az Olasz Kultúrintézetben - tájékoztatta a budapesti intézmény az MTI-t szombaton.

Részletek >

Emlékművet avattak Csömörön
Csömör, 2006. október 21., szombat (MTI) - A kommunizmus százmillió áldozatára és az 1956-os hősök tiszteletére készült emlékművet avattak szombaton a Pest megyei Csömörön, az ünnepségen több ezren vettek részt.

Részletek >

A Francia Köztársaság elnöke megemlékezése '56 évfordulójáról
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Mindannyian emlékezetünkben őrizzük a magyar népnek a szabadságáért, de egyben a mi szabadságunkért is hozott áldozatát - írja Jacques Chirac, a Francia Köztársaság elnöke az 1956-os magyar szabadságharc 50. évfordulója alkalmából írt üzenetében, amelyet a Francia Nagykövetség juttatott el az MTI-nek szombaton.

Részletek >

Kanada miniszterelnöke megemlékezett az '56-os forradalomról
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Stephen Harper, Kanada miniszterelnöke nyilatkozatban emlékezett meg az 1956-os forradalom 50. évfordulójáról - közölte Kanada Nagykövetsége az MTI-vel szombaton.

Részletek >

Október 23. - Ünnepség Barcson, Király Béla nem tudott részt venni
Barcs, 2006. október 21., szombat (MTI) - Barcson Király Béla, az '56-os Nemzetőrség főparancsnoka helyett alkalmi szónok, Bagi Gáborné történelemtanár, a város díszpolgára mondott beszédet szombaton, az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Részletek >

Október 23. - Sinkovits Gyula: minden nemzedék ismerje meg 1956 történetét
Hévíz, 2006. október 21., szombat (MTI) - Minden nemzedék feladata, hogy 1956 valóságos történetét, történelmünk e dicsőséges időszakát megismerje - mondta az ,56-os Szövetség országos elnöke Hévíz városának szombati, koszorúzással egybekötött ünnepségén.

Részletek >

Október 23. - Evangélikus megemlékezés és istentisztelet az 1956-os forradalomról
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Az 1956-os forradalomról tartott megemlékezést és ünnepi istentiszteletet a Magyarországi Evangélikus Egyház szombaton Budapesten, a Fasori Evangélikus Templomban.

Részletek >

Göncz: aki nem élte át, az átalakítja a történeteket
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Aki nem élte át, az szükségképpen átalakítja a történteket a maga aktuális céljai érdekében; ez a forradalmak és ez az ünnepek sorsa - nyilatkozta Göncz Árpád volt köztársasági elnök 1956-ról és az évfordulóról beszélve a Magyar Hírlap szombati számában megjelent interjúban.

Részletek >

Történelem - A magyar '56 "posztszovjet" nézőpontból (3. rész)
"Nem tudta - emlékeztet a kötet szerzője -, hogy Moszkvában Zsukov marsall ekkor már hozzáfogott élete utolsó hadműveleti tervének elkészítéséhez, amely a Vihar fedőnevet kapta és amely három napot adott a magyarországi forradalom elsöprésére. A Kreml az utolsó pillanatig gondosan titkolta valóságos szándékait."

Részletek >

Történelem - A magyar '56 "posztszovjet" nézőpontból (2. rész)
Sztálin halála és Malenkov hatalomra kerülése után - folytatódik a könyvben a történet - Nagy Imre lett Magyarország miniszterelnöke, aki liberális átalakítási programot hirdetett meg, de ahogy a Kremlben gyengült Malenkov befolyása, meggyengült Nagy Imre pozíciója is, és általános népszerűsége ellenére Rákosi Mátyás 1955. április 14-én menesztette a kormányfői tisztségből és kizáratta a pártból.

Részletek >

Történelem - A magyar '56 "posztszovjet" nézőpontból (1. rész)
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - A Szovjetunió utódállamaiban alapműnek számít "A hadművészet enciklopédiája" című sorozat pár évvel ezelőtt megjelent kötete, amely több mint félezer oldalon mutatja be immár "posztszovjet" szemmel a XX. század második felének háborúit, konfliktusait: az orosz nyelven egyedülálló kiadvány elemzi a hidegháború hátterét, a néhai Szovjetunió szerepét a nemzetközi feszültség erősödésében, s az első fejezet "A magyarországi válság" címmel 1956-ot tárgyalja.

Részletek >

Kulturális rendezvények az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - Számos kulturális rendezvényre kerül sor ma országszerte az 1956. évi forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából.

Részletek >

Október 23. - In memoriam... - a forradalom vértanúinak emlékkiállítása a Képzőművészeti Egyetemen - ELŐZETES
Budapest, 2006. október 21., szombat (MTI) - In memoriam (Bódis Antal, Csűrös Zoltán, Komondy Sándor, Kovács József) címmel az 1956-os forradalom vértanúiról nyílik emlékkiállítás ma a Magyar Képzőművészeti Egyetemen - közölte az intézmény az MTI-vel.

Részletek >Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának