Hírek (1956)
Október 10., szerda

Volt államvédelmi tisztek előzetes letartóztatása

A szocialista törvényesség súlyos megsértéséért a Legfőbb Ügyész utasítására az ügyészség október 5-én, pénteken előzetes letartóztatásba helyezte Farkas Vladimir, Faludi Ervin, Szendi György és Szántó György volt államvédelmi tiszteket.
Ügyük vizsgálatát a Legfőbb Ügyészség folytatja le.


„Meg kell szüntetni az iskolai tanítás függőségét a napi politikától” – Számos javaslat hangzott el az értelmiségi dolgozók győri összejövetelén

A bátor hangú, szenvedélyes vitában sok szó esett az értelmiség társadalmi és anyagi megbecsüléséről. Elmondták, hogy több helyen nem kapták meg a pedagógusok a jutalékföldeket, s vannak állami és pártvezetők, akik most is lekicsinylően nyilatkoznak, ha az értelmiségiek jogos kéréseit kell teljesíteni. Ezek a falusi és járási vezetők, magatartásukkal nem segítik elő a júliusi határozat érvényesülését, sőt károsan akadályozzák azt. (…) Hangoztatták, meg kell szüntetni az iskolai tanítás függőségét a napi politikától, mert ez nagy mértékben árt a nevelésügynek, s nem utolsósorban a tanárok tekintélyének.

Mi a helyzet az „E” kocsikkal?

Az elmúlt napokban sok panasz hangzott el az utazóközönség köréből, mert a vonatkorlátozás idején is több vonalon még közlekedett a tehervagonból átalakított személykocsi, az úgynevezett „E” kocsi. (…) Az új téli menetrendben már nem szerepelnek „E” kocsis vonatok. Ezért a jövőben még fokozottabban ügyelnek arra, hogy ilyenek ne kerüljenek személyszállító vonatokba.

Könyvterjesztő vállalat alakult a földművesszövetkezetek könyvellátására

Ma már a legtöbb földművesszövetkezeti boltban árusítanak szépirodalmi és szakkönyveket. A könyvek kiválogatásával és elosztásával állandóan nehézségek voltak, s ezért a SZÖVOSZ elhatározása alapján megalakították a Földművesszövetkezetek Könyvterjesztő Vállalatát. A vállalatra a könyvterjesztésen kívül rábízták azt is, hogy a vidéki lakosság körében végezzen közvélemény-kutatást, s annak megfelelően adjon megrendeléseket egyes könyvkiadó szerveknek.

Műbőrkabátokat gyártanak az őszre a kisipari szövetkezetek

A Német Demokratikus Köztársaságból importált, PVC-vel bevont, bőrutánzatú textilanyag felhasználását kezdte meg több fővárosi kisipari szövetkezet. A Béke és a Minta Ruházati Kisipari Szövetkezetek, valamint a Minőségi Szűcs KSz férfibőrkabátokat, öves mellényeket (lemberdzsekkeket) és női kabátokat készít az újfajta anyagból. Düftinnel, vagy szőrmével bélelik és áruk viszonylag olcsó lesz. (A düftinbélésű kabát körülbelül 800 forint.) A külföldi anyagból csak néhány ezer kabát készül, de remélhető, hogy a hazai üzemek is gyártanak a jövőben hasonló műanyagot, s akkor nagyobb tömegben megindulhat a bőrutánzatú kabátok varrása.

Már több mint hétszáz televíziós készülék van üzemben hazánkban – Szombattól hetenkint háromszor ad műsort a Magyar Televízió

Hazánkban az idén tavasszal kezdték meg a televíziós készülékek árusítását. A nagy érdeklődésre jellemző, hogy – a 100 darabos nullszériát és beleszámítva – ma már mintegy 750 készülék van üzemben Magyarországon. Az eladott hazai gyártmányú készülékek száma megközelíti a háromszázötvenet, s csaknem háromszázat vásároltak külföldön.
Budapesten már egész sor szakszervezeti, területi és üzemi művelődési otthonban, iskolában, egészségügyi intézményben és más helyeken működik televíziós vevőkészülék.
A Magyar Televízió csütörtöki műsora
1. HDF híradó, 2. Hol van élet – új tudományos film. 3. Luxustutajon szovjet film.
A műsor 20 órakor kezdődik.


Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának