Hírek (1956)
Október 7., vasárnap

„Teljesítjük 100.000 tonnányi ígéretünket” – Bányászaktíva ülés Tatabányán

Vasárnap délelőtt bányászaktíva ülés volt Tatabányán, a Zsdanov művelődési otthonban. A Tatabányai Szénbányászati Tröszt mintegy háromszáz kommunistája, üzemvezetők, főmérnökök, aknászok, vájárok, szállítócsillések, párt- és tömbszervezeti vezetők beszélték meg, mit kell tenni a negyedik negyedévben azért, hogy három hónap alatt felszínre küldjék a második félévi terven felül ígért 100.000 tonna szén teljesítéséhez szükséges még hiányzó mintegy 85.000 tonna szenet.

Középparaszt ankét Berekböszörményben

A Hajdú-Bihar megyei Berekböszörményben rendezték meg az országban az első középparaszt ankétot. Vasárnap több mint hatvan berekböszörményi gazda kereste fel a község kulturális otthonát. A helyi népfront-bizottság hívta ide meg őket, hogy megbeszéljék velük, a falu legjobb egyéni gazdáival, legtekintélyesebb középparasztjaival, hogyan lehetne a megváltozott politikai és gazdasági helyzetben a nehézségeken segíteni. Eljöttek az ankétra a helyi két termelőszövetkezet képviselői is.

Értelmiségi dolgozókat rehabilitálnak Tiszapalkonyán

A tiszapalkonyai nagyüzemi pártbizottság nagy gondot fordít arra, hogy a Magyar Dolgozók Pártjából igazságtalanul kizárt értelmiségi dolgozók ügyét mielőbb felülvizsgálja. Az elmúlt hetekben több műszaki dolgozó kérte rehabilitálását, köztük dr. Papp Károly, műszaki fordító és Sallai Sándor tolmács – volt sárospataki lakosok.
A tiszapalkonyai nagyüzemi pártbizottság munkatársa egy napot töltött Sárospatakon és dolgozókkal folytatott beszélgetés során tisztázta, hogy a két elvtársat koholt vádak alapján zárták ki a Magyar Dolgozók Pártjából.


Külföldre akartak szökni – jógát tanulni

Laubert Miklós 23 éves miskolci segédmunkás már hosszabb ideje tanulta a jógát és elhatározta, hogy a magasabb fokú jóga elsajátítására Indiába megy. Nyáron megismerkedett az ugyancsak 23 éves Áfra József miskolci kőművessel és megállapodtak, hogy együtt szöknek külföldre. A határőrség a Dunántúlon elfogta őket s a miskolci városi bíróság tiltott határátlépés kísérletének bűntette miatt Laubert Miklóst öt, Áfra Józsefet pedig négy hónapi börtönbüntetésre ítélte.

Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának