Hírek (1956)
Október 30., kedd

Valamennyi budapesti hídon szabad a közlekedésKedden mintegy negyven kohó és gépipari üzemben megindul a termelőmunkaKeddre virradó éjszaka nyugalom volt az országban

A Belügyminisztérium közlése szerint a keddre virradó éjszaka nyugalom volt az országban. Néhány szórványos lövésen kívül sem rendbontásról, sem összetűzésről nem érkezett hír.

Gyorsítják az élelmiszerüzletek ellátásátMegkezdték a főváros közvilágításának helyreállításátRepülőgépek hoznak külföldről gyógyszert és élelmiszert hazánkbaKét fosztogatót vett őrizetbe a rendőrségA Budapesti Pártbizottság felhívása

Elvtársak, kommunisták!
Alakulnak a nemzetőrségek. A kommunisták kötelessége minden erővel részt venni a nyugalom biztosításában, a munkáshatalom megvédésében. Ezért a fegyverforgatásra alkalmas kommunisták azonnal jelentkezzenek a nemzetőrségek szervezési központjaiban.
Köböl József
a
Budapest Pártbizottság
első titkára


Megkezdték a fel nem robbant lőszerek összeszedésétA Külügyminisztérium október 30-án megválasztott Forradalmi Bizottságának nyilatkozata

A Külügyminisztérium Forradalmi Bizottsága azonosítja magát a magyar szabadságharccal, elítéli a szovjet csapatok illetéktelen beavatkozását az államvédelmi hatóság vérengzését és követeli a mindezekért felelős Rákosi-Gerő-Hegedűs klikk felelősségre vonását, valamint a szovjet csapatok azonnali kivonását az ország területéről.

A Magyar Rádióban kedden délután a következők hangzottak el:

Magyarok! Mindnyájunk fájdalma, mindnyájunk szégyene, a szenvedélyek felkorbácsolója két rendelet volt, amely miatt százak és százak vére hullt. A szovjet csapatok Budapestre hívása volt az egyik, a szabadságharcosok fejére kitűzött gyalázatos statárium volt a másik. A történelem színe előtt felelősségünk teljes tudatában jelentjük ki, hogy Nagy Imre, a Minisztertanács elnöke erről a két elhatározásról nem tudott, a Minisztertanács szovjet katonai segítséget kérő határozatán és a statáriumot kihirdető rendeletén nincs rajta Nagy Imre kézjegye. Ez a két intézkedés Hegedűs András és Gerő Ernő lelkén szárad. Ők viselik érte a felelősséget a nemzet és a történelem előtt.

Nagy Imre üzenete a magyar néphez: - Megkezdődött a szovjet hadsereg csapatainak kivonulásaA Magyar Távirati Iroda munkatársai megtisztítva soraikat a visszahúzó erőktől egységesen támogatja a független magyar kormánytA Független Kisgazdapárt országos központja régi helyén, Budapest, Semmelweis utca 2. szám alatt újra megkezdte működését.Megalakult a honvédség vezetésének forradalmi katonai tanácsaKispesten megalakult a nemzetőrség első nagy egysége – a forradalmi ifjúság önálló nemzetőrséget szervezA nemzeti kormány felhívása a mezőgazdasági dolgozókhoz: végezzék el mielőbb az őszi mezőgazdasági munkákatA belügyminiszter közleménye:

Budapesten holnaptól, október 31-től kezdve az utcán tartózkodást illetőn mindennemű tilalmat felfüggesztek.

A honvédelmi miniszter közleménye

A társadalmi és nemzeti megújhodásunkat kiharcoló hősi forradalom eredményeként megállapodtam a szovjet fegyveres erők parancsnokságával csapataik Budapestről való kivonásának rendjéről. (…) az összes, Budapesten lévő szovjet csapatok kivonulásukat 1956. október 30-án délután 4 órakor megkezdték és előre kidolgozott terv szerint 1956. október 31-én virradatig befejezik.
Janza Károly altábornagy


Megkezdődött a Magyar Dolgozók Pártjának újjászervezése

Kádár János, a Magyar Dolgozók Pártja elnökségének elnöke közli, hogy a párt újjászervezésének munkája megindult. Az újjászervezés azt a célt szolgálja, hogy a megújhodó párt szellemében, programjában, szervezetileg és vezetőségének személyi összetételében is kifejezze a múlt hibáival való gyökeres szakítást. A megújhodott pártnak csak azok lehetnek a tagjai, akiket a múlt bűneiért felelősség nem terhel.

A Nemzeti Parasztpárt Országos Központja megkezdte működésétMindszenty József hercegprímás, akit a forradalom kiszabadított fogságából, kedden éjjel elindult Budapestre

Dr. Lukács Iván főorvos, a rétsági járási nemzeti bizottság elnöke kedden este a következőket közölte a Magyar Távirati Irodával:
Mindszenty József hercegprímást október 30-án kedden 22 óra 05 perckor a rétsági honvédség egy tiszti alakulata kiszabadította felsőpetényi rabságából, ahol három nap híján egy évet töltött, s ezzel a hercegprímás nyolcéves rabsága véget ért.


A londoni rádió 1956. október 30-i 6.45 órás magyar nyelvű adásának anyagából (Bizalmas!)

Tito, Jugoszlávia elnöke felszólítást intézett a magyar néphez, tegyen meg mindent a további vérontás megakadályozására.
A legutóbbi órákban Magyarországról érkezett hírek szerint az éjszaka folyamán szovjet tankok és ágyúk tüzeltek egy budapesti laktanyára, ahol a felkelők még tartják magukat. (…)
A hivatalos magyar hírügynökség azonban nem tett említést a harcokról. (Bizalmas!)


Romániában nem mutatkozik hatása a magyarországi eseményeknek (AFP) (Bizalmas!)

A magyarországi események nem váltottak ki hivatalos állásfoglalást román részről. A közönséget a napilapok tájékoztatták a helyzetről, az Agerpres hírügynökség táviratai alapján. Ezek a táviratok óvatos hangon és csak a hivatalos források felhasználásával ismertették a magyarországi helyzetet. (…) A Magyarország és Románia közötti vasúti közlekedést, amely az események során megszakadt, ismét helyreállították.

Magyar szabadságlégió alakult Kanadában (DPA) (Bizalmas!)

Egy Kanadában alakult „magyar szabadságlégió” hétfőn közölte, hogy 3000 Kelet-Kanadában élő magyar önkéntesként jelentkezett a Magyarországon folyó harcokban való részvételre. Az önkéntesek fegyvereket akarnak szerezni és bérelt repülőgépeken Magyarországra repülni, hogy ott támogassák a felkelőket. Egy ilyen akcióhoz azonban meg kell szerezni előbb a kanadai kormány jóváhagyását. Ezenkívül még azt sem tisztázták, vajon miből fedezzék a fegyverek vásárlását és a szállítást. (Bizalmas!)

Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának