Hírek (2006)
Szeptember 28., csütörtök


1956 - Érembe foglalt emlékek (FOTÓ!)

     Budapest, 2006. szeptember 28., csütörtök (MTI) - Aranyból, ezüstből, aranyozott ezüstből és bronzból készült emlékérmeket, plaketteket mutattak be a Corvin közben csütörtök délután.

     A magyar történelmi eseményekhez kapcsolódó jelképek emlékérméken, plaketteken, órákon történő megörökítésével foglalkozó budapesti K-H Gold cég most az 50 évvel ezelőtti események jelképeit véste az örök-értékű fémekbe.
     Horváth Gyula, tervező az MTI-nek elmondta: "Korlátolt darabszámmal dolgozunk, rendkívül kis szériában, ezért érdekesek és értékesek termékeink".
     Az arany emlékéremből 56, a színezüstből 1956, az aranyozott ezüstből pedig 2006 darab készült. A tervezők a darabszámokkal is a történelmi eseményekhez és az idei évhez szándékoztak kötődni.
     A négy centiméter átmérőjű, 30 gramm körüli 56-os emlékérmek egyik oldalán a lyukas zászló - a forradalom szimbóluma - és a tettrekészséget hirdető kilőtt tank látható, a másik oldalán egy Magyarország térkép és magyar címer. A lyuk ezen az oldalon olyan mintha Nap lenne, amivel a szabadságot, boldogságot akarták szimbolizálni a készítők.
     Az emlékplaketteken ugyanezen minták láthatók, ám ezek mérete nagyobb, 11,2 centiméter az átmérőjük, súlyuk pedig 300-400 gramm körüli. Bronzból 56, színezüstből pedig 156 darab készült.
     A cég a szériák legyártása után az érmék készítéséhez használt acélszerszámokat megsemmisíti és után gyártást nem vállal.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának