Hírek (2006)
Szeptember 29., péntek


Olaszország és Ausztrália belügyeire is hatott a magyar forradalom

     Budapest, 2006. szeptember 29., péntek (MTI) - Olaszország és Ausztrália belügyeire is hatással volt az 1956-os magyar forradalom. Erről Sergio Romano és Martin Krygier történész beszélt pénteken Budapesten a forradalomról szól kétnapos nemzetközi konferencián, az Olasz Kulturális Intézetben.

     Sergio Romano, olasz történész és újságíró előadásában hangsúlyozta, hogy az ötven évvel ezelőtti magyar történések jelentős változásokat hoztak az olasz belpolitikában. A szakértő szerint a magyarországi események eltérő megítélése vezetett az itáliai kommunista és szocialista párt egymástól való eltávolodásához.
      A történész úgy véli: a sokak által osztott vélekedéssel ellentétben nem 1956 volt az első szög a kommunizmus koporsójában, s az eszmerendszer világméretű meggyengülése csak évekkel, évtizedekkel később kezdődött.
     Martin Krygier, ausztrál történész elmondta: ötven évvel ezelőtt a kontinensnyi ország ugyanúgy reagált a magyar forradalom hírére, mint a nyugat-európai államok, szolidaritási tüntetések kezdődtek az utcákon, a közvélemény lépéseket követelt az ENSZ-től.
     A szakértő rámutatott, hogy a forradalom a legnagyobb hatással mégis talán az 1956-os melbourne-i olimpiára volt. A játékokat több ország bojkottálta a Szovjetunió elleni tiltakozásként, és híressé vált a "véres" összecsapás a magyar és a szovjet vízilabda válogatott között is.
     Hans Olnik, holland történész is arról beszélt, hogy a Benelux-államban is tüntetések kezdődtek a szovjet tankok magyarországi bevonulásának hírére, sőt néhány helyen lövések is dördültek.
     A konferencia második napján felszólalt Tibor Fischer brit regény- és újságíró, aki arra figyelmeztetett, hogy habár a magyarok harmada valamilyen formában érintett az ,56-os események kapcsán, mégsem ismerik az akkori történéseket, nem beszélnek a forradalomról az emberek Magyarországon.
     A brit újságíró előadásában kifejtette véleményét napjaink magyar belpolitikai eseményeiről is. Tibor Fischer rámutatott: Magyarországon több olyan miniszterelnök is volt, és a jelenlegi kormányfő is olyan ember, aki a rendszerváltozás előtt is szerepet vállalt a politikában.
     Tom Lantos, az amerikai képviselőház nemzetközi kapcsolatok bizottságának rangidős demokrata párti tagja videoüzenetben mondta el beszédét, amelyben emlékeztetett rá, hogy sok magyar ma is a szabadság kivívásáért harcol a világ több pontján.
     A kétnapos tanácskozáson - amit Sólyom Lászlóval együtt Paolo Guido Spinelli, Olaszország nagykövete nyitott meg csütörtökön - több nagykövet is jelen volt. Pénteken többek között látogatást tett a helyszínen April H. Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.
     A konferencia része annak a nemzetközi programsorozatnak, amely szeptember 11-én kezdődött Budapesten. Az események között szerepel egyebek mellett egy, az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó fotókiállítás.
     A tárlaton mintegy négyszáz fényképet mutatnak be, a képek többségét Mario De Biasi olasz fotóriporter készítette. A fotók között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, valamint a Nemzetközi Vöröskereszt képei is szerepelnek, de érkeztek fotók az Egyesült Államokból, Kanadából, Svájcból és Ausztráliából is.
     A fényképek mellett korabeli könyveket, magazinokat és diplomáciai jelentéseket is közzétesznek.
     Szeptember 12. és 26. között az Olasz Kulturális Intézet "1956 filmekben és beszámolókban" címmel filmvetítés-sorozatnak is otthont adott. Két héten át minden este levetítettek egy-egy ,56-os filmet. A sort a kanadai Szabadság vihara nyitotta és az Anya című svájci film zárta.
     Az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó eseménysorozatot hét európai ország nagykövetsége, valamint Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok budapesti diplomáciai képviseletei, a Nemzetközi Vöröskereszt, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, valamint a Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központja szervezi.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának