Hírek (2006)
Október 12., csütörtök


Az emigráció hazatér - rendezvénysorozat a Nyugatra menekült ,56-os nemzedék sorsáról

     Budapest, 2006. október 12., csütörtök (MTI) - Az emigráció hazatér című, jövő szerdán kezdődő rendezvénysorozatot Göncz Árpád volt köztársasági elnök védnökségével rendezik meg, azzal a céllal, hogy bemutassák az ,56-os nemzedék emigrációs pályafutását - jelentette ki csütörtökön a rendezvénysorozat magyarországi emlékbizottságának elnöke Budapesten.

     Lányi Zsolt hangsúlyozta: az október 28-ig tartó rendezvényt az emigráció szervezi, finanszírozza, így az független a pártoktól, illetve a pártpolitikától.
     Bánkuty E. Géza, aki az 56-os Magyarok Világtanácsának és egyben az emlékrendezvénynek is az elnöke, úgy látja, ",56 szüzességét" azért tudták megőrizni, mivel nem kellett részt venniük politikai zavargásokban, s így "nem kellett eladniuk magunkat".
     Hozzátette: a magyar szabadság, a magyar függetlenség gondolatát szeretnék továbbadni a magyar társadalomnak.
     Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az emlékrendezvényt kizárólag a forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára szervezték, és nem kívánják évenként folytatni.
     Tanka László újságíró, az emlékrendezvény egyik szervezője szerint az eseménysorozat a nyugati emigráció sokszínűségét reprezentálja.
     Mint hangsúlyozta, az emigrációt alkotó hárommillió magyar ember olyan értéket hozott létre, amely az egyetemes magyar kultúra része.
     A programot ismertetve elmondta: Spirit of Hungary címmel október 18-án a Magyar Kultúra Alapítvány székházában megrendezendő konferencián 30 előadás, felszólalás keretében beszélnek az ,56-os nemzedék emigrációs pályafutásáról, különös tekintettel a tudományos életben, a közéletben, az egyházi közösségekben, az üzleti világban, a médiában, a művészetben és más területeken elért eredményekre.
     Az emigrációs irodalom alkotásait a hazai és külhoni irodalmi élet képviselőinek részvételével előadóművészek elevenítik fel október 19-én este. A Nemzeti Kulturális Gálaest október 21-én lesz a MOM Művelődési Központban. Az eseménysorozat a Magyar Világbállal zárul október 28-án.
     Mint mondta, számos helyszínen koszorúznak, emléktáblát avatnak, néhány iskolában élő történelemórákat tartanak, továbbá a nagyobb rendezvényeken átadják az 1956-os Magyar Szabadságkereszt, illetve az 56-os Díszérem elnevezésű elismeréseket.
     A Magyar Származású Nyugati Képzőművészek I. Világkiállításának 200 alkotását október 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Kultúra Alapítvány székházában - tette hozzá Tanka László.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának