Hírek (2006)
Október 13., péntek


1956 - Ahol a forradalom lángja fellobbant - kiállítás Szegeden

     Szeged, 2006. október 13., péntek (MTI) - Véres zászló, Kossuth-címeres gyűrű, sakktábla és rajz, kávékiöntőben megőrzött, Kádárt gúnyoló röplap, Sztálin-festményre festett forradalmi jelkép. E tárgyak, dokumentumok is azt a célt szolgálják a szegedi múzeum Ahol a forradalom lángja fellobbant című kiállításán, hogy a fiatalabb korosztályok legalább egy érzést kapjanak arról, mi is történt 1956 őszén Szegeden.

     A Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete házban pénteken nyílt tárlaton az 56-os relikviák mellett huszonkét tabló mutatja be a történéseket. A számtalan fénykép segítségével mindenki számára átélhetővé válik 1956 hangulata.
     A kiállítás rendezői, Medgyesi Konstantin és Orbán Imre még nyáron hirdettek gyűjtési akciót, amelyen eddig ismeretlen vagy kallódó tárgyakat vártak. Ennek köszönhetően a tárlaton látható néhány maga nemében páratlan relikvia, mint például az a Kossuth-címeres gyűrű, melyhez szerelmi történet is kötődik. Egy ifjú lány a forradalom napjaiban műszaki iskolába járó barátjától saját készítésű, a felkelés szimbólumának számító jelképpel ellátott ékszert kapott ajándékba. A hölgy cserébe csókot adott udvarlójának. A forradalom leverését követően a gyűrű más ékszerek közé, dobozba került.
     Szintén értékes relikvia a kiállításon látható véres zászló, melyet a szegedi sortűz egyik súlyos sérültje hozott be a múzeumba. A férfit a lövések után nem sokkal egyből orvoshoz vitték, sebére magyar zászlót tettek, melyet rövid idő alatt átitatott vér. A sebesült a véres zászlót az életét megmentő orvostól kapta vissza, amikor elment hozzá megköszönni az érte végzett fáradozásait. Utána rejtve őrizte; most, az ötvenedik évfordulón azonban úgy érezte, meg kell mutatni az embereknek, hiszen egy ilyen tárgy segítségével valóban kézzelfoghatóvá válik a borzalom, a sortűz iszonyata.
     A történeti kiállítás mellett két művész, Kass János Kossuth-díjas grafikusművész és Tóth Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész 1956 által ihletett alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők. Mindkét művész részese, szemtanúja volt az 56-os forradalomnak, így műveik egyfajta sajátos művészi lenyomatát adják az ötven évvel ezelőtt történteknek.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának