Hírek (2006)
Október 17., kedd


Kultúra - Ötvenhatos plakátok a Times Square-en

     Budapest, 2006. október 17., kedd (MTI) - Világsztárokat és világmárkákat szorított ki a Times Square-ről az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója - olvasható a New York-i Magyar Kulturális Intézet keddi közleményében.

     A Broadway és az 50. utca sarkán két óriásplakát hirdeti a XX. századi magyar történelem legviharosabb napjait, vagyis naponta mintegy hetvenezer amerikai láthatja őket a kasszasikerre ácsingózó mozifilmek megszokott helyén.
     A New York-i Magyar Kulturális Intézetnek kettős célja volt az évforduló köré szervezett akciókkal: a figyelemfelkeltésen túl az ország tengerentúli imázsát szeretné gazdagítani.
     A törekvés abból a szempontból is sikeresnek bizonyult, hogy az amerikai közvéleményt leginkább befolyásoló orgánumok a New York Timestól a Reutersen át az Internatinal Herald Tribune-ig folyamatosan beszámolnak az évfordulós plakátkampányról.
     A kulturális intézet hosszas ártárgyalásokat folytatott amerikai és magyar partnerekkel, míg az ötvenhatos forradalom betörhetett a Times Square-re.
     Az anyagi támogatás jelentős része Magyarországról érkezett: a kulturális tárca állta a költségek oroszlánrészét, s a Főváros is hozzájárult a plakát kihelyezéséhez. A Nagy Alma kereskedelmi felületeinek értékesítésével foglalkozó Van Wagner cég végül 35 százalékot engedett a felület árából, így támogatva az intézet újszerű elképzelését a történelmi évforduló tömegreklámozásáról.
      Orsós László Jakab, az intézet igazgatója elmondta: az egyik plakát szlogenje, "Our revolution was not a movie" (A forradalmunk nem film volt) arra hívja fel az amerikaiak figyelmét, hogy nem filmes reklámról van szó, hanem egy nép történelméről a maga valóságával, intimitásával és sok százezer ember szubjektív történetével.
     A másik plakát az intézet által létrehozott informatív honlapra hívja fel a járókelők figyelmét. Az angol nyelvű, www.reimaginefreedom.org című webhelyen tanulmányokhoz, háttérinformációkhoz és korabeli felvételekhez juthatnak hozzá az érdeklődők.
     Október elején három utazó tudós járta be a keleti part egyetemeit: Charles Gáti, Békés Csaba és Szakolczai Attila történészek az ötvenhatos eseményekről tartott előadást amerikai diákoknak.
     Fiatal és idősebb generációnak egyaránt szól az a filmfesztivál, amelyen a forradalom óta felnőtt filmrendezők mutatkoznak be három kategóriában október 27-től november 16-ig.
     Emellett hét filmmel tisztelegnek Jancsó Miklós munkássága előtt, és fiatal magyar rendezők is debütálnak.
     (MTI-Panoráma)Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának