Hírek (2006)
Október 18., szerda


Lomnici Zoltán: ha az igazságszolgáltatás nem független, akkor szörnyű dolgokra képes

     Kecskemét, 2006. október 18., szerda (MTI) - Az 1956-os forradalom utáni ítélkezések rengeteg áldozatot követeltek, mely azt mutatja, ha az igazságszolgáltatás nem független, akkor szörnyű dolgokra képes - mondta Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke kedden Kecskeméten.

     A forradalom után 26 ezer ártatlan embert börtönöztek be, 341 halálos ítéletet hoztak, és ebből 326-ot végre is hajtottak, mindez azt mutatja, hogy amikor az igazságszolgáltatás nem független, akkor szörnyű dolgokra képes, és ennek az egész társadalom látja kárát - mondta Lomnici Zoltán, a Rákosi-diktatúra által, az 1950-es évek elején meghurcolt és elítélt és az 1956-os forradalomban vállalt szerepük miatt szabadságuktól megfosztott kecskeméti bírák és ügyészek emléktábláinak avatásán.
     Az LB és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke hangsúlyozta: olyan korszakra emlékezünk, amikor a bíróságok, az ügyészségek a hatalom bosszújának az eszközévé vállaltak, amikor az emberi jogokat, az alkotmányos jogokat semmibe vették, és ennek nagyon sokan áldozatul estek.
     Lomnici Zoltán ismertette, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc után mintegy hatezer jogászt, ügyészt, bírót, ügyvédet és jogtanácsost hurcoltak meg, bocsátottak el állásukból, mert hűek voltak a hazájukhoz, a népükhöz.
     "Nagyon fontos, hogy emlékezzünk ezekre a kollégákra, és ne felejtsük, hogy áldozatuk nem volt hiábavaló és nagyon fontos, hogy lássuk ebben a példát és a veszélyeket (...) mely az ügyészi, bírói függetlenséget veszélyezteti" - fűzte hozzá.
     Az LB elnöke felidézte, hogy a forradalom napjaiban sok bíró és ügyész érezte úgy, hogy mindaz megvalósul, amire korábban csak titokban gondolhatak, hogy megvalósul a független bírói hatalom, az ügyészi hatalom képviselői függetlenné vállnak és valóban a lelkiismeretük alapján, a jogszabályoknak megfelelően dönthetnek.
     Lomnici Zoltán kitért arra, hogy fejet kell hajtani azon kollégák előtt, akik nem vállaltak a tisztességtelen dologban szerepet. Utalt arra, hogy a forradalom utáni ítélkezésben a Legfelsőbb Bíróság bíráinak a fele lemondott az állásáról, "vállalta az egzisztenciális bizonytalanságot csak azért, hogy ne legyen bűnrészes".
     Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben, az LB elnökévé történt megválasztása után az októberi forradalom évfordulóján megkövette az áldozatokat, akiket elítéltek az 50-es években.
     "A politikai ügyekben és a megtorlásban a részvételt elutasító bírák és ügyészek tetteire büszkék vagyunk, mert azt tették, amit törvénytiszteletük és lelkiismeretük megkövetelt" - mondta beszéde végén Lomnici Zoltán.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának