Hírek (2006)
Október 19., csütörtök


Boross Péter: nem baj, ha az 56-osok egy része nem akar együtt ünnepelni a kormánnyal

     Budapest, 2006. október 19., csütörtök (MTI) - Nem baj, ha az 56-osok egy része nem akar együtt ünnepelni a kormánnyal - jelentette ki Boross Péter volt miniszterelnök csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

     "Ha valakinek a történelem jogot érlelt arra, hogy eldöntse, miként élte meg azt a sok szenvedést, halálfélelmet, ami az 56 utáni megtorlások során osztályrésze volt, azt nem lehet arra kötelezni, mindenkit és egyenként, hogy ezen felülemelkedjen" - fogalmazott. Hozzátette: ha valakinek joga van nem megbocsátani, akkor ám tegye.
     Boross Péter véleménye szerint nem az a baj, amikor egy sok éves börtönt megélt 56-os mond valami gorombát, az azonban már egy kicsit visszásnak tűnik, amikor 1956 után született emberek heveskednek 56-os hivatkozásokkal.
     Az újságírók feltették a volt miniszterelnöknek a kérdést, mit tenne Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke helyében a megbékélés érdekében. Válasza: "mindenképpen hívó jellegű gesztusokat tennék". Példaként hozta fel azt a megoldást, hogy a két vezető politikusnak egy villásreggelin kellene találkoznia egy olyan helyen, ahol nincs jelen a sajtó.
     Pusztán a meghívás ténye kifejezne egy emberi magatartást - tette hozzá.
     Boross Péter úgy vélekedett: a két legnagyobb parlamenti pártnak nem kell összefognia, csak a harci módszereken kellene finomítani, árnyalni, parlamenti jelleget adni neki, s a legdurvább utcai megnyilvánulásokat mellőzni.
     Az utcai demonstrációk egy bizonyos idő után nem biztos, hogy előnyösek voksszerzés céljából - jegyezte meg az MDF befolyásos politikusa.
     Közölte azt is: a maga részéről nem bánná, ha az a nyolc százalék, "aki nem érti az időket és szélsőséges megnyilatkozásaival részben egy kicsit lejáratja az országot, részben egy kicsit nevetségessé válik", az a része a szélsőségnek párt formájában bekerülne a parlamentbe, mert, mint mondta, a parlamenti frakció mindig tompább, mint az utcai demonstráló.Hírek (1956) | Hírek (2006) | Archív fotók | 1956 Magyarországa | Kronológia | Szól a rádió | Röplapok | 56 és az MTI
MTI Zrt. 2006 © Minden jog fenntartva
Impresszum
Az oldal elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet az
1956-os Intézetnek és az OSZK Történeti Interjúk Tárának